Ostale vestiZdravlje

Vakcina protiv kovida štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti

Dom zdravlja Pirot je jedan od 27 domova zdravlja u Srbiji  koji je uključen u projekat promocije vakcinacije protiv COVID-a 19,  Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije uz podršku USAID-a i  nevladine organizacije ASB-a. Cilj projekta je da se ukaže na značaj vakcinacije protiv Kovida jer je to jedini pravi način zaštite, ističe dr Marina Manić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva  Doma zdravlja Pirot. Bivalentna vakcina protiv kovida se može primeniti, kao buster doza, kod osoba uzrasta 12 godina i starijih, a koje su ranije vakcinisane protiv kovida. Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje 3 meseca od primanja poslednje doze vakcine  ili najmanje 3 meseca od preležane kovid infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba. Dom zdravlja Pirot vrši vakcinaciju u ambulanti Pazar svakog radnog dana od 7 do 13 sati.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, dr Marina Manić, kaže da buster doza ima za cilj da ojača imunitet kako ne bi došlo do razboljevanja a u slučaju bolesti bi simptomi bili znatno blaži, čime se štiti sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi. Prema njenim rečimi veliki broj građana Pirota je vakcinisan ali taj imunitet kratko traje i trebalo bi da se odloži buster dozom. Dom zdravlja Pirot je dobio buster osavremenjenu  dozu koja sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani novi omikron soj virusa i daje intenzivniju i veću zaštitu od kovida.

Dr Manić preporučuje svima a naročito osobama starijim od 50 godina , hroničnim bolesnicima, osobama koje imaju oslabljen imunitet, osobama koje borave u ustanovama socijalne zaštite ili domovima za stare kao i svima koji su u kontaktu sa većim brojem ljudi, zdravstvenim radnicima da prime vakcinu. „Vakcina ne može 100% da zaštiti od kovida ali ona sprečava pojavu težih simptoma i stanja koja zahtevaju hospitalizaciju. Vakcina štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Zato treba primiti vakcinu jer je kovid oko nas“ – zaključila je dr Marina Manić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker