Lokalna samouprava

Vakcina najsigurnije sredstvo da se dobije bitka sa novim sojevima korona virusa

Epidemiološka situacija u Pirotu procenjuje se kao povoljna sa tendencijom prelaska u nesigurnu. Situacija je kud i kamo bolja u odnosu na početak godine i proleće. Preventivne mere su ublažene i život se gotovo vratio u normalu što, kako upozoravaju stručnjaci, može biti mač sa dve oštrice. Poslednjih dana broj zaraženih u Srbiji, pa i u Pirotu, je u povećanju, a stepen imunizacije nije na zadovoljavajućem nivo. Predsednica Lokalnog saveta za zdravlje Pirot, dr Milena Dimitrijević, kaže da je lokalna samouprava preduzela maksimalne mere u cilju obezbeđenja uslova za vakcinaciju, isto tako i motivacije stanovništva da iskoristi priliku da se vakciniše kako bi se povećao kolektivni imunitet.

Dr Dimitrijević je podsetila da je na jednoj od sednica Saveta za zdravlje bilo reči o tome kako motivisati mlade ljude da se vakcinišu. Broj zaraženih se povećava iz nedelje u nedelju na republičkom nivou i to je ozbiljna opomena da se u narednom periodu može očekivati dalji porast obolelih.

“Borbu sa virusom možemo da dobijemo jedino vakcinacijom. Na Lokalnom savetu smo podelili ideje i mišljenja na koji način da se približimo mladima da se odazovu vakcinaciji u što većem broju. Tada smo uputili poruku mladima i ona će dva meseca biti emitovana, i već se emituje, na elektronskom bilbordu u gradu. Mislim da su tu jasno date poruke da trka sa virusom traje, da virus ne posustaje, on je tu, pitanje je kada će napraviti veći problem. Već imamo iskustva, prošli smo kroz sve one talase, i prosto očekuje se na jesen da brojke budu mnogo veće, a letnji period je idealno vreme da oni koji se nisu vakcinisali da se jave na vakcinalni punkt i dobiju vakcine”- kaže dr Dimitrijević.

Ona je dodala da je primetno opuštanje među ljudima. U Pirotu je nešto više od 50 posto vakcinisanih, što nije loše, ali je nedovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta. Većeg pomaka u vakcinisanju nema, dnevno se vakciniše prvom dozom tek dvadesetak ljudi. Vakcina je odobrena i za decu uzrasta od 12 do 15 godina. Preporuka je da se vakcinišu deca koja boluju od hroničnih bolesti i kojima je oslabljen imuni sistem. Nažalost i u ovom slučaju odziv nije zadovoljavajući.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker