Agrar

Uzgoj borovnice sve popularniji među voćarima

Poljoprivrednici u Srbiji, poslednjih godina, sve češće opredeljuju se za uzgoj borovnice. U Pirotskom kraju, takođe, postoji sve veće interesovanje, mada je trenutno pod ovom kulturom, tek, nekih desetak hektara. Međutim, reba reći i to da se upravo na području Dimitrovgrada nalazi jedan od većih i najsavremenijih zasada u Srbiji. Ovih dana počela je berba borovnice na pojedinim lokalitetima, a nedavno su se u Velikoj Plani na Danima borovnice, u organizaciji Društva za proizvodnju “Superior”, okupili proizvođači iz cele Srbije.

Na Danima borovnice u Velikoj Plani bio je i stručni saradnik za voćarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Goran Svetozarević. On kaže da je ova manifestacija bila dobra prilika da se zainteresovani proizvođači podrobnije upoznaju sa sortama i novinama u uzgoju borovnice.

“U “Superioru” su mogle da se vide biljke različite starosti. Od najmanjih, starih nekoliko meseci, jednogodišnjih , dvogodišnjih i trogodišnjih. Na licu mesta proizvođači su mogli da odaberu biljke za svoju platažu po dosta povoljnim cenama. Tom prilikom proizvođači su videli organske sadnice borovnice, mašine za obradu zemljišta,  poboljšane bankove i način prskanja. Treba reći i to da je novi hibrid srpske borovnice “Spring” ušao u proceduru registracije. Reč je o biljci koja ranije stiže od popularne borovnice “Duke”, slađa je i krupnija” – rekao je Svetozarević.

“Spring”, je domaća sorta borovnice proizvedena u “Superioru”, koja se već bere u reonu Velike Plane i ima veliku perspektivu u Srbiji i šire, rekla je, predstavnik “Superiora”, Marijana Đorđević, inače Piroćanka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker