Pirot - Mali Jerusalim

Uz veliku pomoć grada Pirota, Eparhije niške i građana nastavlja se obnova ikonostasa u Pazarskoj crkvi

Ikonostas u Hramu “Roždestvo Hristovo” u Pirotu, prema oceni stručnjaka, kvalitetom izrade i lepotom ikona prevazilazi okvire Srbije i jedan je od najlepših u Evropi. Zub vremena učinio je svoje i, zahvaljujući velikoj podršci grada Pirota i Eparhije niške, pre dve godine počeli su veoma zahtevni konzervatorsko restauratorski radovi, koje izvode stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu. Posao je izuzetno skup, verovatno će nadmašiti brojku od tridesetak miliona dinara, s obzirom na najnoviji rast cena repromaterijala, ali od očuvanja ove pirotske svetinje se ne odustaje.

Predsednik Crkvene opštine Pirot, Dragan Krasić, kaže da je blagovremeno primećeno propadanje ikonostasa, pojedini delovi su otpadali, ikone su se lomile, a sredstava nije bilo da se počne njegova obnova. Najveća pomoć stigla je od Uprave grada Pirota, a veliku podršku pružio je i blaženopočivši patrijarh Irinej.

“Obnovu smo počeli 2020. godine, smatrajući da je ikonostas nešto što će biti reprezent grada u istorijskom smislu. Sama vrednost ikona na ikonostasu je šarolika. Neke su se gubile, izgorele u požarima, lomile se i stavljane su neke druge, tako da je deo ikona originalan, a kroz vreme su neke zamenjene. Mi pokušavamo da vratimo sve u originano stanje. Bila je dilema da li raditi konzervaciju ili potpunu restauraciju. Razlika u ceni je bila drastična i prevagnulo je mišljenje, uz blagoslov vladike niškog, Arsenija, da radimo rekonstrukciju” – kaže Krasić.

Značajan deo posla do sada je završen. Ikone koje su obnovljene izgledaju kao da su juče oslikane. Teško je odrediti dinamiku izvođenja radova, jer se vreme za obnovu svake ikone razlikuje na šta utiče mnogo faktora.

“Nikada ne znamo šta nas očekuje sve dok restauratori ne počnu posao. Dešava se da je dosta uništeno, da je drvo potpuno propalo od crvotočine i da stoji, bukvalno, kao paučina i sve to treba vratiti u prvobitno stanje. Mislim da ćemo, pre svega, vanrednim trudom lokalne samouprave i samog vladike niškog, Arsenija, koji se izuzetno zalaže za nastavak restauratorskih radova, uspeti da u naredne dve do tri godine završimo započeti posao. Restauratori kažu da ih očekuje malo lakši deo posla, u smislu da ima manje duborezačkog rada, a više posla oko ikona, ali tačan rok završetka radova ne možemo da preciziramo”- rekao je Krasić.

Vlada Republike Srbije namerava da pomogne odgovarajućim sredstvima obnovu ikonostasa u Pirotu, ali do sada to nije učinjeno. Obnova se realizuje pretežno sredstvima iz budžeta grada Pirota, jednim delom uz pomoć Eparhije niške i donacijom građana, rekao je Krasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker