Lokalna samouprava

Uz iskustva Čeha do više novca iz fondova EU

Kako bi se upoznali sa iskustvima češkog grada Plzena kada je reč o dobijanju subvencija od EU, proteklih dana ovaj grad posetila je velika grupa gradonačelnika i predsednika opština iz Srbije, među kojima je bio i predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

 U okviru studijske posete Asocijaciji gradova i opština Česke (SMO) i MEPCO (Internationaly Advisory Center for Municipalities – kompaniji za inostrane veze čiji je osnivač Asocijacija) koja ima za cilj da se sagledaju iskustva čeških opština, gradova i vlasti u procesu EU integracija,  predstavnici gradova i opština u Srbiji kao članovi Predsedništva SKGO-a  su juče  posetili grad u Češkoj, Plzen gde ih je u gradskoj kući dočekao gradonačelnik gospodin Martin Zravecki i gospodin Pavel Kotas, zamenik. Posetili su i Naučno tehnološki park Tekmania. Održani su sastanci u Ministarstvu za regionalni razvoj ,posetili su neke od važnih institucija koje se bave pregovorima sa predstavnicima Evropske Unije.

vasic plzen

Predsednik Vladan Vasić je istakao da je od velikog značaja čuti i videti primere dobre prakse koji ima Plzen u pogledu subvencija EU. Opština Pirot je putem prekogranične saradnje sa Bugarskom  uspešno realizovala desetak projekata. Češke opštine raspolažu većim budžetima, ali se suočavaju sa sličnim problemima , pre svega sa nedostatkom stručnih kadrova na polju inostrane saradnje.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker