Gradska hronika

Uvodi se red u VOŽNJU ELEKTRIČNIH SKUTERA I TROTINETA! Pogledajte GDE, KAKO i KO može voziti elektro skuter, odnosno trotinet!

Pre dva dana, 15.06.2024. godine stupile su na snagu odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na učešće lakih elekričnih vozila u saobraćaju. Vozač lakog električnog vozila obavezan je da za kretanje koristi biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku. Izuzetno, ukoliko ne postoji mogućnost kretanja tom infrastrukturom, može se kretati kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h, a vozač koji je navršio 18 godina života može se kretati kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h.
Propisana je obaveza vozača da u saobraćaju na putu sme da upravlja lakim električnim vozilom ukoliko je na vozilu postavljena nalepnica koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Lice mlađe od 14 godina ne sme upravljati lakim električnim vozilom na putevima.

-Svi vozači lakog električnog vozila će morati da nose svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom (naravno, uključujući i biciklističku traku), bez obzira na doba dana ili na uslove vidljivosti.
Propisana je obaveza vozača da dok upravlja ovim vozilima mora na glavi imati zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu-saopštila je Policijska uprava Pirot.

Policijski bilten: 13 saobraćajki – pet sa povređenima, tri osobe zadobile teške telesne povrede

Policijska uprava u Pirotu obaveštava građane da se u protekloj nedelji (10.06 – 16.06.2024. godine) na teritoriji PU u Pirotu, dogodilo 13 saobraćajnih nezgoda, od toga 5 sa povređenim licem, u kojima su 3 lica zadobila teške telesne povrede, 2 lica zadobila su lake telesne povrede i 8 saobraćajnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom.

Pojačana akcija usmerena na vozače koji voze pod uticajem alkohola

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 17. do 23. juna 2024. godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Inače, ova akcija se sprovodi u 31 evropskoj zemlji članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker