Lokalna samouprava

Usvojeni važni dokumenti za korišćenje resursa Zavojskog jezera i izgradnju Autobuske stanice

Članovi Gradskog veća usvojili su preloge dva veoma važna planska dokumenta – Odluku o usvajanju Plana generalne regulacije “Zavojsko jezero” i Odluku o usvajanju Plana detaljne regulacije “Autobuska stanica”. Od početka rada HE “Pirot” planski dokumet nije donet i poslednjih godina intenzivno se radilo na njegovoj pripremi i izradi, a s obzirom na probleme oko Autobuske stanice njeno izmeštanje je neminovno i odlučeno je da ona bude građena na prostoru nekadašnje buvlje pijace.

Plan generalne regulacije “Zavojsko jezero” je veoma bitan, pre svega zbog definisanja i namene prostora. Pored ostalog, definisano je i građevinsko zemljište što je važno zbog legalizacije postojećih objekata, ali i gradnje novih. Ustanovljena su pravila, vodilo se računa da se zaštiti područje i kvalitet vode jezera i definisani su prostori za turizam, jer je Zavojsko jezero veliki resurs koji Pirot treba da iskoristi u narednom periodu, kaže, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Bilo je dosta problema da se iznađe adekvatna lokacija za Autobusku stanicu. Odlučeno je da se ona gradi na prostoru nekadašnjeg buvljaka, na ulazu u grad. Plan detaljne regulacije predviđa kako će se taj prostor koristiti i kako će izgledati Autobuska stanica. To je osnov da se traži od Puteva Srbije i od Republičke direkcije za imovinu da grad postane vlasnik tog zemljišta. Posle toga sledi izrada projektne dokumentacije, na osnovu plana, i tražiće se mogućnost finansiranja, kako bi Pirot dobio Autobusku stanicu kakvu zaslužuje.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker