Lokalna samouprava

Usvojen prvi rebalans budžeta grada Pirota – Dovoljno para za budžetske korisnike, još jedna bogata građevinska sezona

Odbornici Skupštine grada Pirota usvojili su prvi ovogodišnji rebalans, odnosno Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu za 2023. godinu. Kao što je poznato, budžet u visini od 2,2 milijarde dinara, usvojen u decembru prošle godine, uvećan je za 18,15 posto. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, zadovoljan je što je početkom i ove godine razmatrano pitanje preraspodele novca u korist budžetskih korisnika. On je istakao da je oko 135 miliona dinara nemenskog viška, a oko 155 miliona je za nove potrebe.

Najveći deo sredstava, preko 53 miliona dinara, kaže Vasić je za putnu infrastrukturu, atarske puteve, a izdvojeno je i za druge potrebe, poput otvaranja novog plivačkog kompleksa, obeležavanja 100 godina od izgradnje keja, za mesne zajednice, sportska i dečja igrališta i tako dalje.

“Mislim da smo i ove godine budžet dobro koncipirali, znali smo da će biti viška prihoda, neke stvari smo odvojili za ovu godinu, da dodam da je tu 30 miliona dinara za završetak bazena, 10 miliona za uređenje parkinga kod bivšeg poligona, za novu projektnu dokumentaciju za Bolnicu, za završetak radova na novom poligonu i mnogim drugim stvarima. Mislim da će isto biti intenzivna građevinska sezona, očekujem početak javnih radova i angažovanje mesnih zajednica na uređenju svojih infrastrukturnih pitanja za šta će imati maksimalnu podršku lokalne samouprave”- rekao je Vasić.

Šef Odborničke grupe “Najbolje za Pirot”, dr Žarko Todorović, predložio je da kao prva tačka dnevnog reda bude pitanje Atikorupcijskog plana što je predviđeno Statutom grada Pirota, ali predlog nije prihvaćen.

“Predsednica Skupštine nije našla za shodno da dve i po godine to uradi. Sada sam video da je u tački razrešenje i imenovanje formirana ta radna grupa pa se nadam da će u nekom razumnom roku biti dat predlog i da nakon toga Skupština usvoji ovaj veoma važan dokument” – rekao je Todorović.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da rebalans ne služi da bi se finansirala bilo koja kampanja zato što je budžet podjednako raspoređen ka svim korisnicima. Colić smatra da tvrdnja, odbornika, Žarka Todorovića da grad izbegava izradu Atikorupcijskog plana nije osnovana.

“Upravo na ovoj sednici smo imenovali radno telo za izradu tog plana. Baš iz tog razloga smo smatrali da nema potrebe da razgovaramo o toj inicijativi kada mi tu inicijativu sprovodima i to je na kraju i opoziciji bilo jasno da je izlišno da to bude posebna tačka dnevnog reda. Sa druge strane mi smo na ovoj sednici, pored rebalansa, usvojili i druge važne odluke, a najvažnija je Plan detaljne regulacije koji želimo da izradimo, da nam to bude osnov za gasifikaciju, što privrede što individualnih domaćinstava i objekata za kolektivno stanovanje. Što se tiče ostalih odluka za mene je važno da imamo novog v.d. direktora Pozorišta, promovišemo mlade, obrazovane ljude za koje smo sigurni da će dati sve od sebe da unaprede rad ustanova za koje ih biramo i želim mu mnogo uspeha u daljem radu” – izjavio je Colić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker