Lokalna samouprava

Usvojen najvažniji urbanistički dokument – Prostorni plan grada Pirota

Sednica Skupštine grada Pirota protekla je, kao što se i očekivalo, u duhu rasprava o veoma važnim planskim dokumentima koji su danas bili pred odbornicima. Naravno, najviše pažnje pobudilo je usvajanje Prostornog plana grada Pirota za period do 2035. godine. Većinom glasova Prostorni plan je usvojen, kao i planovi generalne regulacije “Krupac”, “Sukovo” i “Kitka 2”. Pre početka sednice odbornici su upoznati za inicijativom o osnivanju Ženske odborničke mreže koju su potpisale 23 odbornice lokalnog parlamenta.

Predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, smatra da je osnivanje Ženske odborničke grupe od velikog značaja. Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti inicirala je ovu ideju koju su sve odbornice, ukupno 23, popisale. To je prvi korak, kaže dr Dimitrijević, okupljanja oko zajedničke ideje jačanja žena u lokalnoj samoupravi.

sednica skupštine

Samu sednicu Skupštine grada, dr Dimitrijević, je ocenila kao efikasnu, konstruktivnu i veoma dobro pripremljenu. Svi izvestioci o temama su detaljno govorili, tako da je svakome moglo biti jasno o čemu se raspravljalo. Vrlo je bitno da su danas usvojeni značajni planski dokumenti za razvoj grada Pirota.

“Očekivala sam da ćemo biti jednoglasni oko donošenja Prostornog plana grada Pirota. Ali, to se nije desilo, petoro odbornika nije dalo svoj glas. Kada pravite Plan razvoja naravno da razmišljate i o turizmu. Razvoj turizma donosi mnoge benefite za ljude gde bi se gradili centri. Ispalo je kao da investitori čekaju u redu da počnu gradnju i da nam zagade životnu sredinu. Meni je to totalno nespojivo, tako da će, naravno, pre svega da se vodi računa o zaštiti i kvalitetu naše životne sredine”- izjavila je predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je i ovog puta ukazao na to da je Prostorni plan grada krovni dokumet u oblasti urbanizma. Izrada Plana počela je u martu 2019. godine, uz poštovanje svih procedura do njegovog današnjeg usvajanja.

“Sva dokumenta i zaključci Skupštine grada Pirota su ispoštovani, od zabrane izgradnje malih hidrocentrala na Staroj planini do zabrene prevođenja dela vode Toplodolske reke. Na ovaj način smo pokrili ceo grad iz oblasti urbanizma. Prostornim planom je pokriveno hiljadu dvesta kvadratnih kilometara. Prostorni plan daje naširu sliku, ako želite nešto detaljnije imate planove generalne regulacije i planove detaljne regulacije. Prostorni plan je omogućio izradu tih planova nižeg reda gde se sve predviđa do tančina. Ako nešto nije predviđeno Prostornim planom onda se ne može raditi, ono što jeste, na primer male hidrocentrale na Nišavi, morate raditi planove detaljne regulacije i oni ulaze opet u ustaljenu proceduru”- kaže Vasić.

 

Gradonačelnik Vasić smatra da nisu opravdane primedbe opozicije i nije razumeo razloge zašto deo opozicije nije glasao za usvajanje Prostornog plana.

“Prostorni plan je ispoštovao sve prethodne odluke. Ako ste imali uvid tokom javne rasprave neka pitanja koja su imali građani ispoštovali smo, kao i njihove primedbe. Očigledno da oni nalaze neki nov način za svoju političku egzistenciju, jer njihov Pokret “Odbranimo reke Stare planine” više nema osnova za priču i sada se traži neka nova priča, poput turističkih potencijala, koji će eventualno biti građeni na teritoriji Toplog Dola, što samo može da vodi u razvoj, a nikako u degradaciju. Nadao sam se da Prostorni plan bude usvojen jednoglasno, a da se na nekim drugim pitanjima sporimo. Budžet je uvek tema gde se možemo sporiti, a neki pravci razvoja grada, kao što je Prostorni plan, izgradnja solarne elektrane, investicije, je nešto gde treba da se svi složimo, pa makar da sete i opozicija”- izjavio je Vladan Vasić.

Dr Žarko Todorović, šef odborničke grupe “Najbolje za Pirot” kaže da je sednicu obeležilo usvajanje Prostornog plana grada Pirota.

“Jedna od dobrih stvari ovog Plana jeste definitivno brisanje lokacija za izgradnju mini hidrocentrala sa teritorije Parka prirode “Stara planina”. Smatram to izuzetnom pobedom građana. Ovog puta nije definitivno izbrisana mogućnost prevođenja viška bujičnih voda Toplodolske reke. Ovde postoji mogućnost da se u narednom periodu javi mogućnost da neka skupština, uz saglasnost lokalnih zajednica, opet aktuelizuje to pitanje. Druga naša velika primedba jeste izgradnja budućih turističkih centara na jako osetljivim lokacijama kao što su “Mramor” i lokacije iznad Toplog Dola i Dojkinaca. Mi smatramo da to može biti velika pretnja za Staru planinu, uništenje vodotokova i degradacija sela. Mi razvoj turizma vidimo kao eko-etno turizam u postojećim naseljima. Ne želimo da Stara planina bude kao Zlatibor, ili Kopaonik. Mora da ostane onakva kakva jeste”- kaže dr Todorović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker