Privreda

Usvojen minimalac – 40.020 dinara od januara iduće godine

ministarstvo finansija

Unija poslodavaca je u avgustu objavilia rezultate ankete koju je sprovela među svojim članovima koji su se izjasnili da bi minimalna zarada mogla da se poveća od 9 do 12 odsto i istakla da bi sindikati trebalo da odustanu od ideje da se usklade minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada, jer je to, kako kažu, makroekonomski neizvodljivo.

Sa druge strane sindikati ne odustaju od svog zahteva da se minimalac uskladi sa minimalnom potrošačkom korpom, a u ovim kriznim vremenima traže da novousvojeni minimalac bude isplaćivan u poslednja četiri meseca ove godine. Sindikati ukazuju na činjenicu da veliki broj ljudi u Srbiji prima minimalac, oko 400.000. Prema Zakonu o radu minimalna zarada se isplaćuje u slučaju negativnog poslovanja firmi, ali da se to zloupotrebljava, da je postala praksa, i da se u mnogim sektorima isplaćuje minimalac.

Danas je ispred Palate Srbija u Beogradu, gde je održana sednica Socijalno ekonomskog saveta, organizovan skup predstavnika veća saveza samostalnih sindikata i Sindikata Nezavisnost sa kojeg je poručeno da sindikati neće odustati od svojih zahteva i da postoji mogućnost organizovanja protesta radnika.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker