Ostale vesti

Uspešno realizovan još jedan kamp u selu Strelac

“Pogled sa juga”, internacionalni avanturistički i volonterski kamp održan je u selu Strelac, kraj Babušnice od 15. do 24. jula.  Na petom PEP kampu učestvovalo je vise od 70 udruženja iz 18 zemalja. Organizatori kampa su Udruženja “Pirot E Publika” iz Pirota i “Pogled sa juga iz Babušnice”. Između ostalog,  kamp je imao za cil upoznavanje učesnika sa ovim krajem Srbije, tradicijom i životom u ruralnim područjima, kao i uređenje sela i pružanje pomoći meštanima.

DSC_7679

Tokom trajanja kampa učesnici su očistili crkvu, most u centru sela i prostor oko reke ispod mosta, pešačili su do sela Crvena Jabuka, poznatom po seoskoj crkvi u kojoj je službovao legendarni pop Martin, Robin Hud ovog dela Srbije. Kamperi su stekli nova poznanstva i nezaboravna iskustva. Kupali su se u Skokovima, nizu od 9 manjih vodopada, koje su i očistili. Posetili su najuži kanjon u Evropi – Cedilku, selo Vlasi, Zvonačku banjo i Vetrenu dupku – jednu od najvećih pećina. Pohađali su radionice o kulturnom nasleđu u kreativnim industrijama, o digitalnoj komunikaciji i nasilju na internetu, principima i etici permaculture. Imali su književno veče sa piscem i planinarom, Sašom Aranđelovićem. Takođe, razmenjivali su ideje i iznosili predloge za očuvanje i oživljavanje sela.

DSC_7358

DSC_7363

I ovaj kampo organizovan je bez ijednog većeg sponzorstva odnosno donacije, kažu iz Udruženja “Pirot E publika”. Organizatori će, kažu, organizovati sastanke sa lokalnim samoupravama Pirota i Babušnice, kao i sa većim kompanijama u ovom kraju s ciljem podizanja kampa na još viši nivo.

DSC_7630

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker