Obrazovanje

Uspešna simulacija završnog ispita za osmake, ali pokazani rezultati ispod očekivanja

Krajem prošle nedelje, u skladu sa odlukom Ministarstva prosvete, u svim osnovnim školama u Srbiji održani su probni završni ispiti. U pirotskim osnovnim školama 441 učenik završava osmogodišnje školovanje. Na probni ispit izašla je većina učenika, a škole su se potrudile da obezbede maksimalne uslove kako bi “generalna proba” bila što verodostojnija polaganju konačnog ispita. To kaže i direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Pirotu, Tugomir Cvetković.

“Mi smo se potrudili i uspeli u organizaciji probnog završnog ispita. Cilj svega toga je da decu pripremimo za sam završni ispit. Simulacija završnog ispita je urađena u potpunosti. Obezbedili smo sve neophodne uslove primerene datoj situaciji. Organizacija od strane razrednih strešina, dežurnih nastavnika, pregledača, a i nas koji smo u komisiji, bila je odlična. Ono što nije dobro to su rezultati koje su pokazali učenici. Verujem da to nije samo u našoj školi, očekujem da čujem kako je bilo u drugim školama u Srbiji. Ova situacija je sigurno učinila svoje. To je generacija dece koja je u doba pandemije neredovno pohađala nastavu, a onlajn nastava nije najbolja zamena za normalan rad sa decom u školi. Ali, bolje je i tako nego da deca izostanu sa nastave”- izjavio je Cvetković.

Očekuje se da redovna nastava u školama počne od ponedeljka, dodaje Cvetković. Nastavnici će razgovarati sa decom i analizirati testove. Ali, sadašnji pokazatelji, mada jesu zadovoljavajući, ipak su ispod očekivanih. Prosečan broj poena po učeniku je 9, i iz srpskog i iz matemetike.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker