Lokalna samouprava

Uspela javna nabavka za plansko uklanjanje kompleksa Bela mačka

Pre dve godine Uprava grada Pirota napravila je prvi značajan korak na putu rekonstrukcije kompleksa Bela mačka. Tada je urađen elaborat faktičkog stanja, od strane stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kao polazna osnova za izradu projektno tehničke dokumentacije. Time je fotografski i opisno data slika stanja celokupnog objekta, a potom je usvojeno i idejno rešenje. Sada je na redu izrada idejnog projekta rekonstrukcije i onda projekta za izvođenje radova. Do kraja godine trebalo bi da se završi celokupna projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta kaže, pomoćnik gradonačelnika Pirota, Bojan Ranđelović. 

Prema planu ceo kompleks Bela mačka će izgledati posle rekonstrukcije kao što je nekada izgledao u svom izvornom obliku. Upotrebljavaće se materijali koji su se koristili sredinom 19. veka kada je objekat i sagrađen.

“Lokalna samouprava je izdvojila novac za uklanjanje objekta. To nije klasično rušenje, već će se raditi prema rešenju i propisanim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Javna nabavka za izbor izvođača radova na uklanjanju objekta ističe danas, uspešno je završena, i očekujemo da ovaj posao bude ubrzan. Pored svih ostalih važnih stvari uklanjanje objekta je važno i zbog bezbednosti građana koji tu prolaze jer je objekat, kao što je poznato, sklon padu”- izjavio je Ranđelović.

Jedan od ciljeva rekonstrukcije kompleksa Bela mačka jeste očuvanje starovaroške arhitekture grada Pirota. Pored toga, kada svi radovi budu završeni, u tom prostoru će biti Muzej ćilimarstva. Vrednost radova biće poznata posle završene projektno tehničke dokumentacije, a grad će pokušati da zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša obezbedi sredstva preko prioritetnih osa Evropske unije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker