Obrazovanje

Uspeh pirotskih gimnazijalaca na Olimpijadi “Lik Rusije”

Srednja škola pri Ambasadi Rusije u Beogradu je i ove godine organizovala takmičenje, koje se odvija u nekoliko kategorija i nominacija i nekoliko faza.
Kategorije i nominacije u okviru njih su sledeće:
-Književnost (pisanje sastava, recitovanje i scenski prikazi)
-Istorija (naučno-istraživački radovi, izrada prezentacija, albuma, maketa)
-Likovna umetnost (ilustracija, likovni rad tehnikom po izboru)
-Muzička umetnost (vokalna, instrumentalna i koreografska).

Zgrada pirotske Gimnazije

Iz naše škole poslata su dva rada – scenski prikaz (kategorija književnost) i instrumentalno izvođenje (kategorija muzika). Scenski prikaz na ruskom jeziku “Da se ne zaboravi!”, koji je sa učenicima pripremila Marina Vacić, prof. ruskog jezika osvojio je prvo mesto. Takođe prvo mesto zauzeli su i učenici koji su izveli instrumentalnu obradu Valcera br. 2 Dmitrija Šostakoviča, a sa kojima je radila Anita Nikolić, prof. muzike.

nagradjeni na konkursu lik rusije
Organizator je Srednja škola pri Ambasadi Rusije u Beogradu uz podršku Ruskog centra nauke i kulture i Akcionarskog društva “NIS-Gasprom Njeft”.
U prvoj fazi takmičenja svi radovi se šalju elektronskim putem i poštom, druga faza je vreme, koje je članovima žirija potrebno za pregledavanje radova i proglašavanje najboljih (po 3 u svakoj nominaciji). U trećoj fazi nagrađeni, tj. pobednici se obaveštavaju i pozivaju u Beograd, na revijalno predstavljanje i uručivanje nagrada.

nagradjeni na konkursu lik rusije
Ove godine aktuelna svetska zdravstvena situacija, proglašenje pandemije i vanredno stanje prekinuli su olimpijadu na pola, ali, srećom, posle već poslatih radova. Posle dugog perioda neizvesnosti stigla je radosna vest, i više nego radosna: Organizatori naglašavaju da je ove godine na olimpijadu poslat rekordan broj radova – 283, dok je, poređenja radi, prošle godine bilo ukupno 270 radova. Samim tim ova naša prva mesta imaju veći značaj i dokaz su ozbiljnog i predanog rada, kako učenika, tako i njihovih profesora.
Ovo je drugi put da učenici u obe kategorije, i književnost i muzika, osvoje prvo mesto. Scenski prikaz bio je proglašen najboljim 2018. godine, a instrumentalno izvođenje je prošle godine takođe imalo prvo mesto.
Marina Vacić, prof.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker