Gradska hronika

Usluga dnevnog boravka u Inkluzivnom centru –  predah za roditelje, radost za korisnike

U Inkluzivnom centru u Pirotu svakodnevno borave 24 korisnika od 5 do 45 godina starosti sa kojima radi sedmoro licenciranih stručnih radnika i saradnika.  U okviru usluge dnevnog boravka pružaju se socijalne, edukativne, zdravstvene i usluge podrške i pomoći osobama kojima je to potrebno.  Usluga dnevnog boravka omogućava  korisnicima da uče i razvijaju svoje veštine i sposobnosti  a roditeljima obezbeđuje predah i slobodno vreme za bavljenje drugim aktivnostima.  

Licencom je definisan broj korisnika koji mogu boraviti u Inkluzivnom centru. Svakodnevno od 8 do 15 sati pre ili posle škole dolaze  deca školskog uzrasta i odrasli koji koriste ove usluge. Usluga dnevnog boravka omogućava ranjivoj deci, odraslima i starijima da ostanu u porodici i da svoje potrebe zadovolje u sredini u kojoj žive, u svom prirodnom okruženju, i tako izbegnu smeštaj u institucije.

Udruženje za  pomoć MNRL je licencirani pružalac usluga za decu, mlade i odrasle sa razvojnim smetnjama. Uslugom su definisane aktivnosti koje utiču na razvoj prktičnih veština za svakodnevni život, razvoj i održavanje socijalnih,  kognitivnih i fizičkih funkcija, u ambijentu gde borave izvan svoje porodice. U isto vreme porodici se obezbeđuje slobodno vreme za obavljanje drugih aktivnosti.

“Naši korisnici rado dolaze ovde prvenstveno zbog prijatelja sa kojima provode vreme. Grupne aktivnosti omogućavaju da razvijaju svoje veštine, neguju kreativnost i svoje talente i da očuvaju stečene potencijale.  Naš rad sa korisnicima nije samo posao, već je to ljubav. Ovaj posao se ne može raditi bez emocija, naši korisnici to prepoznaju  i nema ništa lepše od njihovog zagrljaja i osmeha” – kaže psiholog, Neda Mitrović.

U Inkluzivnom centru se svakodnevno realizuju tematske aktivnosti koje su ove nedelje u znaku jabuke jer se u subotu 21. oktobra obeležava Dan jabuke. Korisnici su posetili voćnjak, radili likovne radove sa motivima jeseni  i učili o zdravoj ishrani. U mlađoj grupi aktivnosti su prilagođene vežbama fine motorike, klasifikaciji jesenjih boja i vežbama povećanja pažnje i koncentracije.

“Od kada je uvedena usluga dnevnog boravka imamo zadovoljne roditelje kojima mnogo znači da njihova deca na kvalitetan način provode slobodno vreme. Znaju da su ovde deca bezbedna i sugurna i da za to vreme oni mogu da se posvete sebi, svojim obavezama i aktivnostima jer srećno dete je odraz srećnog roditelja” – poručuje Vesna Stanković, sekretar Udruženje za  pomoć MNRL.

Prema njenim rečima  broj dece kojima je u Pirotu  potrebna ova usluga je mnogo veći od broja koji Centar trenutno može da primi. Postoji lista čekanja sa koje se popunjavaju upražnjena mesta ukoliko neko lice  prestane da koristi ovu uslugu. Inkluzivnom centru se svakodnevno javljaju brojni roditelji dece sa smetnjama u razvoju sa pitanjima i dilemama koje imaju. Najčešći su pozivi onih roditelja koji tek otkrivaju razvojne probleme kod svoje dece, koji su  zbunjeni i ne znaju kome da se obrate, kažu u Inkluzivnom centru.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker