Ostale vesti

Uskoro izrada prostornog plana Specijalnog rezervata prirode Jerma

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma, koji obuhvata delove teritorije Grada Pirota i opština Dimitrovgrad i Babušnica.

Ovaj rezervat svrstan je Regionalnim prostornim planom za područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga u područja prirodnih vrednosti i veoma kvalitetne životne sredine, sa manastirom Poganovo koji je proglašen kulturnim dobrom velikog značaja i čija okolina je predložena za zaštitu.

Vizija i dugoročni cilj donošenja plana je da se obezbede prostorni uslovi za ostvarenje posebne namene ovog područja, odnosno za zaštitu i uređenje Specijalnog rezervata prirode Jerma, zaštićenog područja prve kategorije od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma sadržaće detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je maj 2018. godine, a okvirna procena sredstava za izradu Prostornog plana, koja obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 9 miliona dinara sa PDV-om.

Tekst: Ekapija

Foto: Igor Đorđević

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker