Lokalna samouprava

Uskoro E-ŠALTER, papirologija postaje prošlost

Gradska uprava Pirot nastoji da u svom radu prati viziju Strategije za reformu javne uprave – UPRAVA PO MERI SVIH NAS. To je uprava po meri građana i privrede, efikasna, odgovorna i transparentna, koja pruža kvalitetne i lako dostupne usluge.To je uprava profesionalnih državnih službenika. Zorica Živković, načelnik Odeljenja za opštu upravu, kaže da se u zadnjih nekoliko godina mnogo toga uradilo u upravi da bi ona bila po meri svih.

opstina pirot

Na Gradskom veću svojevremeno je usvojena Instrukcija o sprovođenju procedura za unapređenje efikasnosti i uvođenje standarda u postupanju pred organima. Napravljena je elektronska baza administrativnih postupaka, zaživela je elektronska razmena podataka između državnih organa. Otvoreno je Jedinstveno upravno mesto- kontakt šalter gde građani na jednom mestu mogu dobiti informacije, pomoć pri popunjavanju zahteva, i na tom istom mestu mogu preuzeti rešenje za ostvarivanje svojih prava i zaštitu pravnih interesa. Sve ovo sa ciljem uštede i u vremenu i u novcu, kaže našelnica Odeljenja opšte uprave, Zorica Živković.

“Pred kraj prošle godine obezbeđena su nova softverska rešenja za pisarnicu, za zavođenje predmeta i prosleđivanje i praćenje predmeta sa različitim oblicima izveštavanja. Ovo za organ predstavlja efikasnije funkcionisanje i bolju kontrolu u radu, a za građane kvalitetnije i brzo informisanje o predmetu. Svaki građanin koji to želi i ima mejl, može preko istog dobijati informacije vezane za njegov predmet, gde se predmet nalazi i u kom je statusu rešavanja, da li ga treba dopuniti, ispraviti, izmeniti i slično”.

Živkovićeva dodaje da je u planu da se sve aktivnosti, koje se upravo puštaju u eksploataciju, nadograde novim softverskim rešenjem – elektronskim šalterom.

“Elektronski šalter je nastavak već implementiranih rešenja za pisarnicu, koji će biti dostupan građanima na internet portalu Grada kao baner “Elektronsko podnošenje zahteva“ i koje će omogućiti građanima da elektronskim putem podnose zahteve i prate njihov tok. Povoljnosti su ogromne – podnošenje zahteva gde god da se stranka nalazi ako ima internet (posle registracije), dodavanje skeniranih priloga uz zahtev, pretraga zahteva, praćenje toka rešavanja predmeta, ostvarivanje direktne komunikacije sa referentima u cilju bržeg rešavanja. Po okončanju postupka građanima, koji su elektronski podneli zahtev, elektronskim putem biće dostavljeno rešenje”- kaže Zorica Živković.

Poenta je ušteda vremena i novca, manje gužve na šalterima, komfor u radu. Dosadašnja papirologija ide u arhivu. Stručne službe su odradile pripremne radnje, Gradonačelnik i njegov tim pružaju podršku, te se uskoro očekuje E-ŠALTER pod krovom Gradske uprave Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker