Lokalna samoupravaTelevizija Pirot

Uskoro će “zasvetleti” srednjovekovna tvrđava na Kaleu

Radovi na rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, koji se finansiraju iz Pretpristupnih fondova EU polako ulaze u završnicu. Radiće se i moderna rasveta pa će ovaj biser Pirota uskoro zasijati u svoj svojoj lepoti. Danas su gradilište posetili i stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji nadziru realizaciju celog projekta, s obzirom da je reč o objektu koji je pod zaštitom države i od velikog je znaja za nacionalnu kulturnu baštinu.

Današnji nadzor pokazao je da će planirani rok najverovatnije biti ispoštovan.

-Projekat je u završnoj fazi, u narednih dvadesetak dana očekujemo da to bude u potpunosti realizovano. Rađeni su brojni sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi na pozicijama zamene stolarije, bravarije, hidroizolacije na područjima Gornjeg i Srednjeg grada. Radovi na elektroinstalaciji su uglavnom završeno. Ostalo je u Srednjem gradu da se završe ali i oni su u završnoj fazi. Ostaje pokrivanje kablovima kamenim pločama i blokovima-kazao je za TV Pirot Nebojša Bosanac iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Menadžer projekta Nenad Petrović kazao je da je puno napora i posla završeno i željno se očekuje da se radovi privedu kraju.

-Ovaj projekat je finansiran u okviru prvog poziva IPA Iterreg programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska. Vrednost radova na samoj tvrđavi je 367.000 evra. U okviru drugog poziva Interreg programa konkurisali smo novim projektom koji podrazumeva opremanje kula i cilj nam je da kroz uspostavljanje izložbenih postavki kako za turiste, istraživače, tako i za najmlađe, osmislimo sadržaj za sve koji žele da obiđu ovaj reprezentativni objekat-kazao je Petrović.

 

 

Slične vesti

2 Comments

  1. А кокошкуту че осветлите ли?Боље немојте него мајсторат да докара још једн камион камање и да ђу затрпа, а на таблу испред камањети да напишу ,, Јабучило је у шталу,, . И да га свакој замишља онака како си је обдарен сас машту јер са како је…кад погледам у кокошкуту голема ме депресија увати.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker