Lokalna samouprava

Uska povezanost energetske efikasnosti i zaštite životne sredine – Pirot u pilot projektu za čistiji vazduh

Energetika i zaštita životne sredine su oblasti koje su usko povezane i u Evropi se ove oblasti postepeno itegrišu u jednu. Na osnovu toga se pravi podela planskih strateških akata, kaže, energetski menadžer grada Pirota, Bojan Ivković. Pirot je u saradnji sa GIZ-om počeo izradu Sektorskog akcionog plana za klimu i energiju kao novog planskog akta koji će pokrivati oblast klime i energije na nov način. Ivković kaže da je Pirot napravio ozbiljne pomake u zaštiti životne sredine koji su rezultat ulaganja i aktivnosti u oblasti energetike i energetske efikasnosti.Dim iz dimnjaka individualnih lozista kao glavni izvor zagadjenja

Kao što je poznato grad Pirot je prva lokalna samouprava u Srbiji gde svi objekti u ingerenciji grada kao izvor toplotne energije koriste ekološko gorivo.

“Kao izvor toplotne energije se koristi sistem daljinskog grejanja, a gradska Toplana koristi prirodni komprimovani gas, ili se koriste lokalni izvori koji su na bio masu i pelet i poslednji objekat koji smo prebacili na tu vrstu energenta jeste Vrtić “Crvenkapa” koji je umesto kotla na lož ulje dobio kotao na pelet. Ceo taj sektor mi smo sukcesivno rešavali i značajno je pomenuti da smo u rešavanje problema grejanja u četiri škole i jednom vrtiću uveli princip javno-privatnog partnerstva. Na isteku je šesta grejna sezona i rezultati su više nego dobri i u finansijskom pogledu, kvalitata grejana i u pogledu uticaja na životnu sredinu” – kaže Ivković.

On dodaje da je važno prepoznati uzroke zagađenja vazduha, na primer, i u tom smislu Pirot je instalirao mernu stanicu kako bi imao u svakom trenutku relevantne podatke. Na osnovu merenja zaključeno je da su najveći zagađivači vazduha individualna ložišta.

“Da bismo krenuli u rešavanje tog problema treba da dobijemo detaljnije podatke i u saradnji sa USAID-om  Pirot je opet pilot projekat u Srbiji. U okviru Projekta “Bolja energija” očekujemo donaciju da se odredi katastar individualnih ložišta. Moraćemo da imamo osnovne tehničke podatke na osnovu kojih ćemo da koncipiramo mere koje ćemo sprovoditi” – kaže Ivković.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker