Lokalna samouprava

USAID I GRAD PIROT ORGANIZOVALI OBUKU ZA PREKO 30 UČENIKA- EDUKATORA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI 

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Bolja energija” i grad Pirot uspešno su organizovali radionicu za preko trideset mladih učenika pod nazivom “Bolja energija, za bolju budućnost!”.

Tim projekta ‘Bolja energija” već treću godinu za redom uspešno organizuje seriju edukativnih radionica za učenike osmih razreda, sa ciljem podizanja svesti dece o važnosti i značaju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. 

Ove godine, pored učenika osnovnih škola organizuje se i serija radionica za učenike četvtih razreda srednjih škola, a druga po redu takva radionica je održana danas u Tehničkoj školi u gradu Pirotu, gde je prisustvovalo preko 30 učenika završnih razreda koji su ovim putem postali budući edukatori na temu energetske efikasnosti. 

Ovim putem, svaka škola je delegirala po dva učenika iz jednog odeljenja četvrtog razreda koji su prošli jednodnevnu edukaciju, tokom koje su obučeni o značaju, mogućnostima i koristima sprovođenja mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama i porodičnim kućama. 

Cilj radionica  je da se ojačaju kapaciteti mladih, koji će nakon obuke biti u mogućnosti da svoja saznanja o ovoj značajnoj temi prenesu na svoje vršnjake, roditelje i širu zajednicu, a sami postanu edukatori i šire informacije o ovoj bitnoj temi.

Sanja Tolo, kordinatorka USAID-ovog projekta „Bolja energija“ za edukaciju mladih izjavila je povodom radionice u Pirotu: 

“Velika mi je čast i zadovoljdtsvo što smo danas u gradu Pirotu i što održavamo drugu po redu radionicu za buduće edukatore o energetskoj efikasnosti, koji će zatim nastaviti rada sa decom i mladima, sa ciljem podizanja svesti o važnosti i značanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, gde USAID-ov projekat „Bolja energija“ planira da u ovoj godini organizuje radionice za učenike četvrtih razreda srednjih škola.

 Program je koncipiran da na način da partneri gradovi/opštine delegiraju učenike srednjih škola koji će postati budući edukatori. 

GRAD PIROT: Edukacija omladine o energetskoj efikasnosti veoma važna

USAID-ov projekat  „Bolja energija“ već treću godinu zaredom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje građane, već i da kroz realizaciju pilot projekata uspostavi modele unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji. U okviru ovih aktivnosti,  u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, kao i građanima intenzivno se radi na  uspostavljanju i usvajanju mehanizama finansiranja  energetske efikasnosti, kao i edukaciji omladine i građana o ovoj bitnoj temi, kažu iz Grada Pirota.

Tehnička škola Pirot – U KORAK SA VREMENOM

Direktor Tehničke škole Pirot Bratislav Dimitrijević istakao je ogromno zadovoljstvo zbog činjenice da je ova škola deo velikog projekta, a posebno imajući u vidu da Tehnička škola itekako ide u korak sa vremeno, pa uveliko obrazuje mlade kadrove na smeru elektrotehničar obnovljivih izvora energije.

-Važnost ove edukacije je velika, njoj osim učenika naše, prisustvuju i đaci drugih srednjih škola iz Pirota, a sve sa ciljem da se deca edukuju da racionalno i štedljivo koriste energiju-poručio je direktor Dimitrijević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker