Gradska hronika

Uređenje Parka prirode Stara planina i rezervata Jerma

Javno preduzeće Srbijašume – Šumsko gazdinstvo Pirot uspešno privodi kraju još jednu kalendarsku godinu. Darko Đorđević, upravnik Parka priode “Stara planina” i Specijalnog rezervata prirode “Jerma”, kaže  da je tokom cele godine kontinuirano rađeno na uređenju izletišta i staza, postavljanju mobilijara, pošumljavanju goleti i poribljavanju. Od početka godine pošumljeno je 26 hektara goleti, a vode ribarskog područja poribljene su sa 20.000 mlađi pastrmke.

Od početka godine su vode na potezu Parka prirode poribljene sa 20.000 komada mlađi pastrmke kaže, upravnik Parka priode “Stara planina” i Specijalnog rezervata prirode “Jerma”, Darko Đorđević  i dodaje da je upravo ovih dana završeno poribljavanje u ribarskom području parka prirode Stara planina. Prema njegovim rečima do sada je pošumljeno 26 hektara goleti od čega je na 3 hektara zasađena plantažna topola.

U Specijalnom  rezervatu prirode “Jerma” uređeno je nekoliko izletišta, postavljena je platforma za vidikovac Tikva iznad Poganovskog manastira na Vlaškoj planini, uređeno je oko 5 kilometara staza, postavljeni su putokazi i markacije.

Đorđević napominje da su na ovom potezu uređene lokacije od značaja za lokalnu zajednicu i izletišta u selu Vlasi, Trnski Odorovci  i izletište pored ribnjaka u selu Trnski Odorovci.

 Postavljeni su stolovi, klupe, nadstrešnice, ljuljaške I klackalice za decu. U Specijalnom rezervatu prirode “Jerma” nastavlja se  monitoring  Lepidoptera, odnosno praćenje faune leptira, u period od 5 godina, s obzirom da je ovaj rezervat specijalno područje za leptire po klasifikaciji Natura 2000, objašnjava Đorđević.

Na Staroj planini su, pored redovnih aktivnosti, uređena izletišta u Temskoj, u priobalskom području reke Temštice u mestu zvanom Bukovački do,  izletište kod vikend naselja Vrelo, pored reke Visočice i u selu Topli Do gde su postavljeni  mobilijari i dečja igrališta sa klackalicama i ljuljaškama. Uređene su staze ka toplodolskim vodopadima, postavljen je most za bezbedan prelaz na pritoci Toplodolske reke ka vodopadu Čungulj.

Upravnik Parka priode “Stara planina” i Specijalnog rezervata prirode “Jerma”, Darko Đorđević, podseća  da je tokom ove godine rađeno operativno istraživanje podzemnih voda i geomorfološka istraživanja u Parku prirode “Stara planina”. Svi radovi na području Stare planine i rezervata Jerma sufinansirani su od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upravljača JP “Srbija šume” dok je pošumljvanje sufinansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker