Lokalna samouprava

Uputstvo za organizovani prevoz zaposlenih u vreme vanrednog stanja

Na osnovu izmena i dopuna Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 31/20, 36/20, 38/20 i 39/20) kojim se zabranjuje obavljanje javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju autobusima, osim posebnog linijskog prevoza koji će privredni subjekti obavljati isključivo radi realizacije radnih zadataka zaposlenih, obaveštavamo Vas sledeće:
U skladu sa Obaveznom instrukcijom o primeni Uredbe o izmenama i dopunama mera za vreme vanrednog stanja u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, jedinica lokalne samouprave može izdati dozvolu za posebno organizovane linije gradskog i prigradskog saobraćaja, isključivo radi prevoza prioritetnog medicinskog i nemedicinskog osoblja, koje je zaposleno u zdravstvenim ustanovama i zaposlenih lica u komunalnim službama čije je funkcionisanje neophodno i nije moguće obavljati od kuće.
 Poslodavac koji želi da organizuje prevoz svojih zaposlenih u periodu vanrednog stanja, potrebno je da nadležnom organu za poslove sobraćaja Gradske uprave Pirot, podnese zahtev za izdavanje dozvole za poseban oblik gradskog i prigradskog prevoza, koji u prilogu mora da sadrži sledeće:
•Podatke o ukupnom broju lica (broj lica, vreme prevoza/učestalost, odredište prevoza, naziv poslodavca, naziv prevoznika, registarske brojeve vozila, imena vozača) kojima obezbeđuje prevoz,
Broj lica
Vreme prevoza
Odredište prevoza
Naziv poslodavca
Naziv prevoznika
Registarski brojevi vozila
Imena vozača
•Definisanu rutu prevoza,
•Obrazloženi predlog odluke za obavljanje prevoza, uz izvršenu procenu da se radi o prevozu čije je održavanje neophodno.
•Dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova za kretanje zaposlenih u vreme policijskog časa.
Zahtev sa prilozima se dostavlja na posebno formiranu e-mail adresu:  [email protected].
Nakon dobijanja saglasnosti ministra nadležnog za poslove saobraćaja, Gradska uprava Pirot će izdati dozvolu za posebno organizovane linije gradskog i prigradskog saobraćaja.
Preporuka Ministarstva je da se navedeni oblik prevoza obavlja bez naknade.
U cilju efikasne primene Obavezne instrukcije o primeni Uredbe o izmenama i dopunama mera za vreme vanrednog stanja u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, u nastavku vam dostavljamo:
POJAŠNjENjE PROCEDURE SA DELOM KOJI SE ODNOSI NA PRIJAVU ZAPOSLENIH KOJI IMAJU RADNU OBAVEZU ZA VREME POLICIJSKOG ČASA
•S obzirom da privredni subjekti preko Ministarstva privrede (i excel obrasca sa ličnim podacima) prijavljuju MUP-u svoje zaposlene koji imaju radnu obavezu za vreme policijskog časa, neophodno je da privredni subjekti prvenstveno ovu dozvolu pribave.
•Po dobijnju dozvole MUP-a, privredni subjekt se obraća svojoj opštini/gradu sa iskazanom i obrazloženom potrebom za prevoz svojih zaposlenih, u cilju dobijanja dozvole.
•Opština/grad se obraća Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) za zahtevom za dobijanje prethodne saglasnosti (iz Obavezne instrukcije). U okviru ovog zahteva, opština/grad obaveštava MGSI da će se prevoz odvijati (u potpunosti ili delimično) u vreme policijskog časa i da zaposleni privrednog subjekta imaju dozvolu MUP za kretanje u vreme policijskog časa. Ova, prethodna saglasnost MGSI se može izdati uz uslov da privredni subjekt koji će vršiti prevoz putnika dobije dozvolu za vozača od MUP-a za kretanje u vreme policijskog časa i obaveste ih o odobrenoj ruti prevoza i terminima.
•Prevoznik se preko Ministarstva privrede obraća MUP i ako dobiju dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa, može da organizuje prevoz.
•Na ovaj način i zaposleni i vozač imaju dozvolu MUP za kretanje u vreme policijskog časa, a sama linija prevoza zaposlenih ima dozvolu opštine/grada, uz prethodnu saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Kontakt e-mail adresa:
NAČELNIK
Zoran Krstić, dipl.građ.inž.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker