Lokalna samouprava

Uprkos pandemiji Tigar a.d. Pirot beleži istorijske rezultate

U oktobru ove godine  Fabrika “Obuća” Kompanije Tigar a.d. iz Pirota ostvarila je najbolje rezultate u istoriji svog poslovanja. Realizacija zvoza je iznosila 1,7 miliona evra dok je na domaćem tržištu dostigla pola miliona evra.

Epidemiološka situacija je samo u prvom kvartalu godine, kada je došlo do zatvaranja granica i tržišta ključnih kupaca, uticala da Kompanija “Tigar” a.d. doživi blagu destabilizaciju u realizaciji svojih planova. Na primer, najveći partner “Dekatlon” zatvorio je preko hiljadu dvesta svojih maloprodajnih objekata širom sveta, a u prošloj godini on je bio najveći kupac sa preko četiri miliona evra realizacije. Direktor “Tigra”, Vladimir Ilić, ističe da je Tigar obustavio proizvodnju četirideset dana u vreme vanrednog stanja. Međutim, već, u trećem kvartalu značajno je poboljšana realizacija, čak bolje u odnosu na isti period prošle godine.

“U oktobru smo, na primer, ostvarili istorijske rezultate u Fabrici “Tigar obuća”. Realizacija u izvozu iznosila je oko milion i sedamsto hiljada evra u izvozu, dok je na domaćem tržištu iznosila oko petsto hiljada evra. Ovo je, možda, posledica iz prvog kvartala kada kupci nisu dovoljno kupovali pa se u ovom periodu pozitivno odrazilo na naš rad. Prema sadašnjim podacima, zaključno sa oktobrom, imamo slabiju realizaciju za jedanaest posto u odnosu na 2019. godinu. Mislim da ćemo do kraja godine ovaj procenat znatno smanjiti što možemo smatrati ogromnim uspehom ako uzmemo u obzir da nismo radili četirideset dana.

Smatram da s pravom možemo reći da smo lider u proizvodnji gumene obuće u Evropi, i to smo pokazali i u ovom teškom periodu. Počeli smo da proizvodimo srednje- viši i visoki nivo kvaliteta obuće i da smo ušli u novu razvojnu etapu sa našim velikim kupcima. Tu je i Tigar brend sa novim smesama za đonove i to ćemo sigurno realizovati početkom sledeće godine. Imamo dovoljno kupaca i stabilno tržište što je omogućilo maksimalnu upošljenost u sve tri fabrike. Od juna sve tri fabrike beleže pozitivne rezultate”- kaže Ilić.

Kompanija “Tigar” a. d. Pirot svojim poslovnim rezultatima se sve više nameće kao stabilan i značajan faktor u srpskoj privredi. To svakako zaslužuje poverenje države da pomogne u iznalaženju rešenja za reprogram starih dugova. Već naredne nedelje na sednici Skupštine biće predložen novi UPPR i očekuje se da bude usvojen. Treba reći i to da zbog prirodnog odliva radnika “Tigar” redovno upošljava nove radnike koji se ospozobljavaju za maksimalan učinak za, samo, tri do šest meseci. Zarade se na vreme isplaćuju, tačno u dan. Zarade su iznad proseka za region, na primer smenski radnici, u zavisnosti od posla, zarade i do sedamdeset hiljada dinara.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker