Gradska hronika

Uprava carina: Od početka godine zaplenjeno više od 2.7 miliona neprijavljenih evra

Na Gradini samo u zadnjih nekoliko dana zaplenjeno 100.000 evra

Uprkos brojnim apelima Uprave carina i pogranične policije, i dalje su česti pokušaji prenošenja velikih količina deviza bez dokaza o poreklu pa je od početka godine, prema podacima Uprave carina, na svim graničnim prelazima zaplenjeno preko 2.7 miliona evra, a samo na graničnom prelazu Gradina, u poslednja tri dana, zaplenjeno je 100.000 neprijavljenih evra.

zaplenjene devize na gradini
zaplenjene devize na gradini – foto Uprava carina

Prema važećim zakonskim propisima, svako iznošenje deviza veće od 10.000 evra mora se prijaviti, međutim to mnogi putnici izbegavaju da učine zbog čega su česti slučajevi zaplene deviza uz pokretanje prekršajnog postupka.

U folksvagenu danskih tablica – pronađeno 53.000 evra

U prvom slučaju je pre tri dana za detaljnu kontrolu na izlazu iz zemlje izdvojen automobil „folksvagen“ danskih registarskih oznaka, kojim su putovala trojica danskih državljana turskog porekla.
Oni su rekli da nemaju ništa za prijavljivanje i da sa sobom nose manje sume novca. Detaljnim pregledom je najpre u koferu vozača pronađena torbica sa 4.900 evra i koverat sa 10.000 evra, da bi potom i kod suvozača ispod pojasa u platnenoj torbici vezanoj oko struka bilo pronađeno 358.000 danaskih kruna, što iznosi oko 48.000 evra. Suvozač je u džepu jakne imao još 75.000 danskih kruna, što je ravno iznosu od 10.000 evra. Treći putnik je jedini kod sebe zaista imao sumu koja se ne mora prijavljivati, odnosno 9.500 evra. Nakon što dvojici turskih državljana vraćen dozvoljeni iznos do okončanja prekršajnog postupka zadržano je gotovo 53.000 evra.

Kod turskog državaljanina pronađeno 20.000 evra

Par sati ranije tog istog dana za detaljan pregled je izdvojen i „BMW“ nemačkih registarskih oznaka kojim je iz Nemačke ka Turskoj sam putovao sredovečni turski državljanin.

Na uobičajeno pitanje postavljeno na turskom jeziku, on je takođe odgovorio da ima samo lični prtljag i bankovne kartice. Carinik je međutim, na suvozačkom sedištu ispod jakne pronašao torbicu u kojoj se nalazio neprijavljeni novac u iznosu od 20.000 evra. Uz zapisnik o carinskom prekršaju zadržana je polovina te sume. Oko 20 časova na izlaznoj strani je za detaljan pregled izdvojen i „mercedes“ austrijske registracije kojim su ka Turskoj putovala dvojica Austrijanaca turskog porekla. Mada su kao i njihovi prethodnici rekli da nemaju ništa da prijave u njihovom prtljagu, među garderobom, pronađeno je ukupno 63.000 neprijavljenih evra. Obojici putnika je vraćeno po 10.000 evra, dok je 43.000 zadržano do okončanja prekršajnog postupka pred sudom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker