Obrazovanje

Upis prvaka u pirotske osnovne škole odvija se prema planu, bez problema

Upis dece u prvi razred osnovnih škola počeo je 1. aprila i zvanično traje dva meseca, mada prema odluci resornog ministarstva upis je moguć do početka školske godine. Prema rečima, prosvetnog inspektora grada Pirota, Dušana Spasića svako dete koje 1. septembra 2022. godine ima između šest i po i sedam i po godina dužno je da se upiše u prvi razred, a deca koja će tog datuma imati zmeđu šest i šest i po godina mogu ranije da se upišu za polazak u školu, s tim što ona imaju proveru sposobnosti za upis. Spasić kaže da se upis odvija prema planu i bez problema.

“Roditelji elektronskim putem prijave dete, s tim što škola posle toga pribavlja potrebna dokumenta za upis u prvi razred. Termini se već zakazuju za obavljanje provere pripremljenosti dece za polazak u školu, tako da za sada nema problema i mislim da ih neće ni biti. Mi trenutno imamo nešto manje od 420 deteta koja pohađaju pripremni predškolski program, to su potencijalni prvaci. Ako imamo u vidu da je 409 učenika konkretno u prvom razredu onda se vidi da je taj broj tu negde što se tiče prošle godine. Što se tiče pretprošle godine bilo je više učenika za upis u prvi razred nego zadnje dve godine” – rekao je, pored ostalog, Spasić.

Što se tiče tehnoloških viškova učitelja, ove godine 386 deteta završava četvrti razred, a nešto malo manje od 420 bi trebalo da se upiše, što je vrlo bitan podatak koji se odnosi na pitanja da li će biti tehnoloških viškova. Prema ovim podacima u narednoj školskoj godini ne bi trebalo da bude problema po ovom pitanju i sa raspoloživim kadrom mogle bi da se pokriju porebe i u gradu i seoskim odeljenjima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker