Gradska hronika

Uoči Đurđevdana pirotskom jagnjetu raste cena?

Pomoćnik predsednika opštine Pirot zadužen za poljoprivredu Goran Popović izjavio je Pirotskim vestima da je ovog proleća u pirotskom kraju tržištu ponuđeno između 14 i 15 hiljada jagnjadi, što je nedovoljno da zadovolji tražnju pa se očekuje rast cena žive vage jagnjetine uoči Đurđevdana, a cena je bila veća i uoči prvomajskih praznika u odnosu na uskršnje praznike.

10306927_10204007309527974_714309668_n

-Iz Pirota i okolnih planinskih sela je na tržištu cele zemlje uoči promajskih i uskršnjih praznika isporučeno je između 14 i 15 hiljada jagnjadi, stočari su najveći deo ovogodišnje jagnjadi prodali zbog ranijeg ovogodišnjeg jagnjenja pa se očekuje da  zbog veće potražnje, a manje ponude, cena jagnjetine uoči Đurđevdana dodatno poraste-kazao je Popović.

Cena žive mere jagnjadi u Pirotu uoči praznika bila je najviše do 300 dinara. Ove godine je cena prasadi  veća od cene žive vage jagnjadi, što predstavlja svojevrsnu tržišnu nedoslednost.
-Ova godina je specifična. U toku zime smo imali proleće, ranije je krenula i sezona jagnjenja, tako da su proizvođači ranije i prodali svoju jagnjad koja su bila namenjena za prodaju. Prva tura jagnjadi je otišla za pečenjare u centralnoj Srbiji, a dobar broj jagnjadi je kupljen i za potrebe Piroćanaca. Naša proizvodnja je negde oko 20.000 jagnjadi na godišnjem nivou, jer imamo oko 18.000 ovaca. Oko 20 posto jagnjadi stočari ostavljaju za proširenje stada, a na tržištu se nađe negde između 14 i 15 hiljada jagadi. To su male količine. Zbog ranijeg početka sezone ispaše veliki broj stočara je nastojao da što pre proda jagnjad jer naši stočari žive uglavnom od prodaje sira, a zarade od prodaje jagnjadi ide na plaćanje ovčara i na troškove proizvodnje hrane, tako da će biti skromnija ponuda i očekujem da cena bude veća za Đurđevdan nego što je bila za uskršnje i prvomajske praznike”, kazao je Popović i dodao da je uočena jedna nedoslednost koja se sastoji u tome da je cena žive mere prasadi veća od cene jagnjadi.
“Znamo kolko je brža reprodukcija u svinjarstvu, nego što je u ovčarskoj proizvodnji, ali je trenutna situacija na tržištu takva kakva je. Trenutna cena kilograma “žive vage” prasetine je između 300 i 320 dinara, i na osnovu te cene, po nekakvom reciprocitetu, cena jagnjadi bi trebala da bude između 500 i 600 dinara jer proizovdnja u svinjarstvu je daleko intenzivnija, svinje prase 8, 10, 12 prasadi, a ovce u proseku 1.5 jagnjeta po grlu, što nije logično, ali je takva situacija na tržištu-kaže Popović.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker