Kultura

Unapređenje rada bibliotekara

O perspektivama rada bibliotekara sa decom i mladima diskutovali su danas učesnici seminara održanog u Narodnoj biblioteci Pirot. Predavači su viši diplomirani bibliotekari Milica Matijević iz lazarevačke Narodne biblioteke Dimitrije Tucović” i Elizabeta Georgiev iz Narodne biblioteke “Detko Petrov” u Dimitrovgradu.

biblioteka

Milica i Elizabeta su ovom prilikom prezentovale svoje istraživanje objavljeno u knjizi “Kultura čitanja prava dece i obaveze bilbliotekara” i istakle su svoje viđenje načinia rada sa decom i mladima.

– Pirot je centar okupljanja bibliotekara, a s obzirom na to da je skoro je osnovana Podružnica bibliotekara Pirotskog okruga to su bolje prilike da se bibliotekari češće sastaju. Na ovakvim seminarima imamo mogućnost da predstavimo ono što radimo i da zajedno tražimo neka bolja rešenja radi unapređenja rada. U vremenu kada svi kritikujemo decu kako malo čitaju, trebalo bi da svi razmislimo da li smo sami krivi zbog toga, da li postoji rešenje kako bi se decu više iteresovala za čitanje – rekla je Elizabeta Georgiev.

biblioteka00

Čitanje je važno za formalno i neformalno obrazovanje, zato je promocija čitanja veoma značajna. 

– Korisnici moraju da znaju šta mogu dobiti u bibliotekama, jer biblioteka nije samo mesto gde dođete da pozajmite knjigu, postoji širok spektar stvari koje možete da dobijete u biblioteci. Moja kolegica i ja smo ovom knjigom pokušale da olakšamo posao sebi i svojim kolegama, zato možemo reći da je ovo jedan priručnik za rad sa decom i mladima – kaže Milica Matijević.   

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker