Region

Umrežavanje OCD do ostvarivanja ciljeva

Zelena lista Srbije sa projektom „Oplaneti se: Zeleni karavan” je jedna od deset mreža koja je podržana u okviru Programa ”EKO-SISTEM podrška reformama u životnoj sredini” koji je nastao s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Program koji sprovode Mladi istraživači Srbije počeo je  2020. i završava se upravo krajem  2022. godine, a podržava Švedska. Članica mreže Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” je i udruženje građana GEA iz Pirota.

Opšti cilj projekta je doprinos pokrenutoj reformi zaštite životne sredine u Srbiji u skladu sa evropskim standardima u oblasti upravljanja otpadom, afirmacije koncepta cirkularne i zelene ekonomije, kao i ciljeva održivog razvoja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou uz veće učešće i uticaj OCD, građana i javnosti.

Ciljevi projekta zasnivaju se na ciljevima programa Eko-sistem, ali i na ciljevima Strateškog plana Zelene liste Srbije – proširenje područja delovanja na cirkularnu ekonomiju, realizaciju ciljeva održivog razvoja, veće učešće i doprinos u kreiranju i realizaciji javnih politika u oblasti zaštite životne sredine, koji će biti postignuti kroz sprovodjenje 11 različitih vrsta aktivnosti i ispunjenje 6 rezultata projekta. Predsednik UO UG GEA Aleksandar Vidanović, kaže da je umrežavanje najveći uspeh u radu  organizacija civilnog društva. “Povezivanjem smo postigli određene rezultate jer su problemi isti samo je geografska pozicija drugačija. Zalažemo se za iste ciljeve i zahvaljujući umrežavanju mi ćemo u Pirotu dobiti zlenu stolicu i predstavnike u lokalnom parlamentu” – kaže Vidanović.

Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije. “Zelena lista Srbije” od 2015. godine deluje kao formalni Savez ekoloških udruženja, sa trenutnim sedištem u Raški i sa 15 organizacija članica iz svih delova Srbije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker