Umor jedan od najvećih uzroka teških saobraćajnih nezgoda

Statistički podaci ukazuju na to da se najveći broj saobraćajnih nezgoda na putevima, a posebno nezgoda sa težim posledicama, dešava tokom letnjih meseci u vreme kada se realizuje najveći broj putovanja. U ovom periodu, umor je jedan od najčešćih uzroka teških saobraćajnih nezgoda. Kao i proteklih godina, Grad Pirot se aktivno uključio u kampanju „Vozi odmoran“ koju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja sa svojim partnerima.

Akcija je na nivou Srbije prvenstveno namenjena putnicima u tranzitu. Međutim, kako grad Pirot u toku letnjih meseci posećuje veliki broj turista, a ujedno se i dobar deo naših sugrađana odlučuje za neko putovanje, ovim porukama želimo da preventivno delujemo na vozače i upozorimo na opasnost koju donosi vožnja pod uticajem umora.

-Naime, vozači moraju da znaju da je vožnja pod uticajem umora jednako opasna kao i vožnja pod uticajem alkohola – 17 sati bez sna imaće isti efekat kao da su popili dva, a 24 sata bez sna, kao da su popili četiri alkoholna pića!

Vozači bi, takođe, morali da imaju na umu da je adekvatan odmor jedini pravi lek protiv umora, te da je dejstvo kofeina koji sadrže kafa i energetski napici kratkotrajno, te može zavarati vozača i umanjiti subjektivni osećaj umora, dok posledice umora na telu i dalje ostaju prisutne kao i veći rizik od izazivanja saobraćajne nezgode! Iskoristio bih ovu priliku da, ispred Saveta za bezbednost saobraćaja grada Pirota, apelujem na vozače da se pre polaska na put dobro naspavaju i odmore, a da tokom puta na svaka dva sata naprave kratku pauzu kako bi se osvežili i bezbedno stigli do željene destinacije-kaže Slobodan Rančić iz Saveza za bezbednost saobraćaja Grada Pirota.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar