Reportaža

Umetnost od testa (video)

Učenici Mlekarske škole sve su uspešniji na takmičenjima u pekarstvu, koje su uz pomoć profesora Radosava Pejčića doveli gotovo na nivo umetnosti pa u testu prave portrete Svetog Save, Vuka Karadžića i drugih znamenitnih ličnosti. Mladi pekari ove škole osvajali su brojna priznanja i za izradu slavskih kolača, a učenica ove škole Danica Ćirić, kako su Pirotske vesti već javljale, državna je prvakinja u pekarstvu pa će Srbiju i Pirot predstljati i na Evropskom prvenstvu u Italiji koje se održava avgusta meseca, a možda i na Svetskom prvenstvu, koje se po rečima profesora Radosava Pejčića, održava naredne godine u Francuskoj.

Danica u razgovoru za Pirotske vesti kaže da je konkurencija na državnom prvenstvu bila žestoka.

-Pravila sam dansko pecivo. Nije bilo lako jer se radilo ručno, ali sam zadovoljna jer sam osvojila prvo mesto. Pravila sam dansko pecivo raznih oblika, koje sam sama osmislila pa je to verovatno imalo uticaj kod žirija da baš meni dodeli prvo mesto-kaže Ćirićeva.

Profesor Pejčić kaže da su se učenici Mlekarske škole, takmičili u četiri kategorije, izradi slavskog lisnatog testa, izradi kroasan kifli, baget vekne hleba i u kategoriji umetnički oblikovanog testa.

-Šestoro učenika naše škole Danica Ćirić, Dajana Stanković, Jovana Mijalković, Nikola Lazarević, Tijana Chirić i Anđela Tobić su naporno radili i pripremali se za takmičenje i postigli značajan rezultat. Od oko stotinu učenika iz 14 škola, samo dva će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu, a jedna od njih je naša učenica Danica Ćirić, napominje Pejčić. Zapažen rezultat ostvarila je i Dajana Stanković koja je u kategoriji umetnički oblikovanog testa osvojila treće mesto-kaže profesor Pejčić.

Danica Ćirić i profesor Radosav Pejčić
Danica Ćirić i profesor Radosav Pejčić

Maturant  Vladimir Stojanović kaže da se umetničko oblikovanje testa u Mlekarskoj školi izučava sve četiri godine na smeru prehrambeni tehničar.

-Do sada smo radili grb Srbije, Svetog Savu, Vuka Karadžića, mnoge detalje vezane za umetnički oblikovano testo. Najteže je raditi portrete, kao što su likovi Vuka i Svetog Save, jer tu ima dosta detalja. Mnogo je teže crtati na testu nego na papiru, jer testo mrda, razvlači se levo – desno. Papir možete gumicom da obrišete ako pogrešite, a testo možete samo da premesite i krenete sve iz početka-kaže Vladimir.

pekari mlekarske skole (2)

Njegova školska drugarica Katarina Čalić kaže da najviše voli izradu slavskih kolača, za koje su učenici ove škole proteklih godina nagrađivani na brojnim takmičenjima.

-Za izradu slavskog kolača potrebno je tri do četiri sata rada. Radi se od kvasnog testa, a ukrasi od beskvasnog. Ukrasi kao što su krst, klas, burence, knjiga, pečat prave se od beskvasnog testa da ne bi naraslo, ali i da bi ostali bele bolje, što je važno zbog estetike-kaže Čalićeva.

 

tekst, foto, video, montaža A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker