Kultura

Umetnost nema cenu

U galeriji “Čedomir Krstić” u toku je izložba istaknutog akademskog umetnika iz Pirota Jovana Grgurovića, čiji umetnički radovi krase brojne značajne galerije širom Srbije i Evrope.

 

radmila vlatkovic

Izložbu je otvorila direktorka Galerije Radmila Vlatković, a na otvaranju je govorila i ćerka Jovana Grgurovića, Ana Grgurović, koja je takođe u umetničkim vodama i veoma uspešno se bavi dizajnom u modnoj industriji.

izlozba jovica grgurovic

Kako je kazala Ana Grgurović, opus Jovana Grgurovića, je ogroman, preko hiljadu dela, koja su rasuta širom Srbije i Evrope.

-Učestvovao je u konzervaciji fresaka u manastiru Studenica i drugim srpskim svetinjama. Jedan je od prvih akademskih umetnika u Pirotu u čijoj je umetnosti snažno odjeknuo duh podneblja i tradicionalnih motiva. Monumentalni umetnički opus Grgurović je ostvario radom na štafelaju, skulpturi i vitražu, pri čemu se spektar Grgurovićevih ideja najjasnije vidi i prožima na njegovim mozaicima i zidnim slikama, među kojima se izdvaja grandiozni mozaik “Raspevana mladost”, nastao 1983. godine, površine od čak 50 metara kvadratnih na fasadi Tehničke škole u Pirotu-kazala je Grgurovićeva i dodala da je iskreno ubeđenje njenog oca bilo da “Umetnost nema cenu”.

Jovan Grgurović je rođen 1944. godine a preminuo je marta meseca 2014. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1969. godine u klasi čuvenih profesora Lazara Vozarevića, Mladena Srbinovića i Đorđa Bošana.

foto Martin Nešić

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Sa setom se secam mog prijarelja Grge, nesumljivo jednog od najtalentovanijih i najproduktivnijih pirotskih slikara ikada. Pored svega navedenog u ovom novinskom tekstu koji predstavlja njegov opus, dodao bih i jos dva dela u kojima se Grga, rekao bih veoma uspesno, ogledao kao enterijer dizajner – jedan je mozaik u nekadasnjem café “MM” koji su od njega svojevremeno narucili ondasnji vlasnici (Mihajlo Mica Savic i Michael Mica “Amerikanac” ) a drugi velelepni vitraž na plafonu dancing bara “Odeon” koji sam ja licno narucio od njega l koji i dan danas obogacuje taj kultni pirotski lokal.
    Mozda bi trebalo uraditi kvalitetne fotografije oba dela i tako ih sacuvati od zaborava.
    S postovanjem
    Dr Dale Nesic

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker