Kultura

Umetničko veče – Sećanje na ljude koji su doprineli očuvanju tradicije i negovanju muzičke kulture u Pirotu

Umetničko veče posvećeno radu Vasilija Petrovića, nekadašnjeg rukovodioca KUD-a Doma kulture Pirot, održano je sinoć u holu Doma kulture  gde su se okupili poštovaoci njegovog rada  kao i direktni učesnici i članovi grupa koje je vodio.  Prikazan je materijala sa koncerata i živih nastupa vokalnih grupa i orkestra kao sećanje na višedecenijski rad i doprinos razvoju kulture grada. Bilo je ovo veče uspomena i sećanja na sve ljude koji su radili na očuvanju tradicije i negovanju muzike  u Pirotu.

Svojim najvećim uspehom, Vasilije Petrović, nekadašnji rukovodilac KUD-a, smatra rad sa vokalnim grupama Piroćanke i Piroćanci i orkestrom koji je pratio vokalne grupe.  “ Ne može sa tako malo reči i u jednoj večeri da se sažme čitav moj rad, niti mogu u trenutku da izaberem šta je pečat mog rada ali sam poznat upravo po vokalnim grupama koje sam vodio” – kaže Petrović.

Petrović  ističe da je repertoar vokalnih grupa KUD-a Doma kulture   bio prepoznatljiv u celoj Srbiji i da su učestvovali  na svim značajnijim gradskim i republičkim manifestacijama. Pet godina bio je izvršni direktor LEMEK-a gde je sa orkestrom i grupom Piroćanke bio kreator dela programa. “LEMEk je bio manifestacija na vrlo visokom umetničkom nivou, podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Fakulteta muzičkih i dramskih umetnosti, opštine Pirot i Doma kulture, ustanove u kojoj sam radio” – dodaje Petrović.

Petrović je autor knjige sa srpskim narodnim pesmama i monografiije nekadašnje vokalne grupe Piroćanke.  Kaže da ima dosta materijala koji nije obuhvaćen knjigom “Pesme sa Stare planine”, koji bi, kako kaže, voleo da sačuva od zaborava.

Foto; Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker