Lokalna samouprava

Radmila Vlatković: Namera lokalne samouprave da otkupi umetnine Prvog maja je od neprocenjive koristi za Pirot

Prema poslednjem popisu iz 2010. godine umetnička zbirka Prvog maja iz Pirota sadržala je 174 umetnine. Od toga 33 skulpture, 11 mozaika, 114 slika, grafike i tapiserije i 1 vitraž. Trenutno ne raspolažemo tačnim podacima o broju umetnina, ali se govori da su neka od dela data radnicima umesto neisplaćenih zarada.

Industrija odeće “Prvi maj” Pirot, jedan od lidera u proizvodnji muške i ženske modne konfekcije u Jugoslaviji, pored privrednih rezulatata, izdvajala se po mnogo čemu od ostalih privrednih subjekata u zemlji. Jedna od odlika pirotskog tekstilnog giganta bila je i bogata kolekcija umetnički dela najpoznatijih, pretežno domaćih, akademskih umetnika. Početkom privatizacije “Prvog maja ”  jedno od pitanja koje se, često, postavljalo jeste sudbina brojnih umetničkih dela koja su u vlasništvu ovog Preduzeća. Koncept privatizacije pretrpeo je izvesne promene. Deo imovine Prvog maja je prodat, a umetnička dela su ostala u neprodatom “Prvom maju”. Povodom informacije da je lokalna samouprava zainteresovana da otkupi umetničku zbirku, razgovarali smo sa istoričarem umetnosti, Radmilom Vlatković, direktorkom Likovne galerije u Pirotu, koja je svojevremeno uradila publikaciju pod nazivom Umetnička zbirka “Prvog maja”.

“Na taj način sam evidentirala šta je sve postojalo u Prvom maju. Tada je već krenula privatizacija i predlagala sam da se pokretna umetnička dela, slike, grafike, tapiserije ustupe ustanovama zaštite u gradu, odnosno Muzeju ili Galeriji i tako bi se zbirka sačuvala, što je posebno važno da ostane u gradu, da se ne rasturi. Vrednost je velika, reč je o plejadi vrlo značajnih akademskih umetnika, skulptora i slikara, nešto što je na svetskom nivou. Da spomenem samo neka od imena autora svetskog renomea kao što su Jovan Kratofil, Dušan Džamonja, Matija Vuković, od skulptora Dragan Mileusnić, Tatjana Zarin, Jovan Soldatović, Nebojša Mitrić, Kenjiro Azuma i tako dalje”.

Najveći broj umetničkih dela Prvi maj je dobio u saradnji sa aranđelvačkom Umetničkom smotrom “Mermer i zvuci” kaže Vlatkovićeva. Svake godine je iznova sklapan ugovor za nabavku jednog ili više umetničkih dela. Nabavka umetnina počela je još od 1968. godine. U početku su to bili domaći umetnici, dominirao je Uroš Kostić sa nekoliko skulptura. Veliku ulogu u svemu tome imao je akademski slikar, Radomir Antić, poreklom iz Pirota, koji je u ime Prvog maja sklapao ugovore sa umetnicima, a neki od umetnika su stvarali u samom Prvom maju, pogotovo kada je reč o mozaicima.

“Najveći mozaik kojeg je uradio Mladen Srbinović, izgoreo je u požaru 90. godine kao i neke tapiserije. Tada je naša Galerija, neposredno posle požara, imala prvu aukciju slika u gradu za pomoć Prvom maju. Tom prilikom su i umetnici iz Sombora donirali Prvom maju oko tridesetak slika. Tako da celokupan taj fond je predstavljao i prestavlja jedno veliko bogatstvo, naročito velike materijalne vrednosti su skulpture, ali i mozaici. Mozaici se, takođe, mogu dislocirati, mada je to skup proces, ali nije neizvodljiv. Za sada je najbolje skulpture rasporediti po našim parkovima, ima još tridesetak skulptura, mada neke nisu u dobrom stanju, neke su demontirane, ne znam šta se to desilo. Nažalost od 2010. godine sve to mi je nedostupno i ne znam sudbinu ostalih dela, ali mi je poznato da dobar deo slika i grafika više nije u Prvom maju. To znam jer su radnici nudili slike na prodaju našoj Galeriji. Bila su to dela Radomira Antića, Miodraga Nagornog, Slavoljuba Čvorovića”.

Radmila Vlatković kaže da joj sada nije poznato koliko umetnina ima u Prvom maju, ali smatra da je inicijativa lokalne samouprave da otkupi umetnička dela Prvog maja od velike, neprocenjive koristi za Pirot.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker