Kultura

Umetnička dela velikana srpske umetnosti u Pirotu – Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović

Likovna galerija u Pirotu na izuzetan način privodi kraju 2021. godinu otvaranjem izložbe stalne postavke slika, velikana jugoslovenske, odnosno srpske umetnosti,  Miodraga Miće Popovića i, njegove supruge, Vere Božičković Popović. Stalna postavka slika je poklon Loznici bračnog para Popović, a otvorena je u oktobru 1989. godine i od tada je u sastavu Centra za kulturu u Loznici. Ova postavka je obišla celu Srbiju, a posle Niša i Leskovca je u Pirotu i ovo je odlična prilika da se povezuju galerije i omoguće ljubiteljima umetnosti da vide izuzetna dela izuzetnih umetnika. Ova izložba je jedna od najboljih, ne samo u ovoj godini već uopšte, smatra, direktorka Likovne galerije u Pirotu, Radmila Vlatković i poredi je sa izložbama dela Save Šumanovića, ili Nadežde Petrović.

Direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici, mr Snežana Nešković Simić, za Miću Popovića, pored ostalog, kaže da je to bila jedna gromada od čoveka, od umetnika, da je bio neiscrpan rudnik znanja.

“Popović nije bio samo slikar, bio je reditelj, pisao je eseje, knjige, radio filmove, jedna renesansna ličnost bukvalno. Imamo sreću da se rodio u Loznici i da nam je poklonio nešto izuzetno. Mi, zaista, punim srcem idemo po celoj Srbiji i naravno sa radošću predstavljamo ova dela. Supruga Miće Popovića je takođe bila slikarka i ona je Loznici poklonila šest svojih slika. To su veliki formati, ona je bila predstavnik slikarskog pravca enformel i imamo šta da pokažemo, jer oboje pripadaju generaciji slikara druge polovine 20. veka koji su pokrenuli taj točak istorije likovne umetnosti kod nas i ostali neprikosnoveni do dana današnjeg” – rekla je Nešković Simić.

Istoričarka umetnosti, Marina Cvetanović, kaže da do izražaja dolazi velika potreba Popovića da se bavi čovekom, čovekom sa naših prostora koji je preživeo velika stradanja. I posle Drugog svetskog rata kada je delovalo sve da je bajka i da je dobar život Mića Popović uočava, između redova, da to nije baš tako i želi da predstavi tog čoveka koji je posle ratnih godina odlazio kao gastarbajter u inostranstvo. Jedna od njegovih slika, iz ciklusa Prizori po kojima je najpoznatiji, je upravo slika Mali gastarbajter. Inače, slike koje je poklonio rodnom gradu su slike iz privatne zbirke koje Popović nikada nije želeo ranije da otuđi, rekla je Marina Cvetanović.

Izložba koju su organizovali Centar za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice i Likovna galerija “Čedomir Krstić” iz Pirota biće otvorena do 15. januara. 2022. godine.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker