Kultura

I umetničkim delima treba JMBG – “dokazala” umetnica iz Pirota Anđelija Ranđelov

Naša sugrađanka, mlada i veoma talentovana umetnica Anđelija Ranđelov, student prve godine Fakulteta likovne umetnosti u Beogradu, osvojila je nagradu za najbolji rad u oblasti savremene umetnosti na odseku Novi mediji. Iznos nagrade je 100.000 dinara a sponzor nagrade je Telekom Srbija. Anđelija je prestižnom nagradom nagrađena za svoje delo pod nazimo JMBUD – Jedinstveni matični broj umetničkog dela, a svoj umetnički koncept Anđelija je izrazila putem fotografija i audio snimaka. Nagradjeni radovi ce biti izloženi u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, a otvaranje izložbe je zakazano za 30. jun, 2017. godine.

Kako je Pirotskim vestima kazala Anđelija, cilj joj je bio da i njeni umetnički radovi dobiju matični broj, onako kako i ljudska bića po rođenju dobijaju JMBG. Na taj način bi, umetnička dela dobila prava kao i čovek. To je pokušaj autora da na simboličan način ukaže da umetnička dela zavređuju veću pažnju našeg društva u celini.
– Svakoj osobi kada se rodi popunjava se izvod iz matične knjige rođenih i svako ima svoj jedinstveni matični broj koji svedoči o tome da on postoji i ima svoja prava. Cilj mi je bio da moj umetnički rad dobije svoj izvod, tj. svoj sopstveni JMBG. Time bi on automatski dobio prava koja ima čovek. Pitanje koje je mene navelo na ovakvo razmišljanje je u kojoj meri treba poštovati rad, i da li on, jednom stvoren, postoji zasebno od svog autora. Kreiranjem JMBG-a za moj rad bih odgovorila na to pitanje. Da bih to ostvarila, išla sam kod matičara više opština kako bi mi neko od matičara popunio prazan izvod iz maticne knjige rodjenih. Na kraju sam posetila opštinu Stari grad kako bih došla do matičara te opštine. Oni su me dalje uputili na sekretarijat za upravu. Već tada je bilo jasno da niko od njih nema nameru da popuni prazan izvod. Proces traganja za rešenjem je zapravo sam rad.  Rad se bavi statusom umetnickog dela u drustvu, pravima koje to umetničko delo ima i odnos državnih institucija prema umetnosti – kaže Ranđelova i dodaje:
-Da napomenem još jednom, sponzor  nagrade je Telekom Srbija, a nagrada u vrednosti od 100 000 dinara se dodeljuje za najbolji rad u oblasti savremene umetnosti na odseku Novi mediji – kaže ona.
Anđelija Ranđelov je rodjena 1997. godine, zavrsila je Gimnaziju u Pirotu, a trenutno je student prve godine Fakulteta likovnih umetnosti na odseku Novi mediji. Nagradjeni radovi ce biti izloženi u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, a otvaranje izlozbe je zakazano za 30. jun, 2017. godine.
tekst Aleksandar Ćirić
foto – lična arhiva Anđelije Ranđelov –  autor Dragana Lukić
 
 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker