Lokalna samouprava

Umetnica iz Australije Jacqueline Stojanovic očarana šarama pirotskog ćilima

Australijanka srpskog porekla Žaklin Stojanović (Jacqeline Stojanovic) oduševljena je šarama pirotskog ćilima, o kome je čak radila i naučnu studiju pre nekoliko godina i boravila u Pirotu kako bi se detaljno upoznala sa načinom izrade i šarama pirotskog ćilima.

Žaklin smo igrom slučaja upoznali na vidikovcu Smilovica, gde je uživala u čarima Stare planine.

-Obožavam pirotski ćilim, 2017. sam radila istraživački projekat koji se završio u Pirotu. Proučavala sam ručni rad žena koji ima veze sa tradicijom. Svoje istraživanje sam počela u Jermeniji, zatim u Iranu, Turskoj, Bugarskoj i završila istraživanje u Srbiji, Pirotu. Praktično, pratila sam i proučavala istoriju i šare i stilove pravljenja ćilimova i u Pirotu sam bila zaista oduševljena onim što sam videla. Nažalost, nema mnogo žena koje se bave tkanjem, ali je to veoma stara i važna tradicija i to mi je bila inspiracija za nastavak rada u Australiji i o tome kako kultura živi kroz nas, iako ja odavno ne živim u Srbiji niti imam veze sa Pirotom, gde nastaju pirotski ćilimi-kaže Žaklin za PV.

Ono što je zajedničko svim ćilimovima, jeste da je to ženskih ruku delo, žene su ovaj zanat prenosile s kolena na koleno i one su dugo godina pravile ćilimove i kada bi se spajale porodice putem venčanja, one bi uzimale prvi ćilim koji su ikada napravile i ćilim koji su napravile namenski za venčanje i ti ćilimovi bi ostajali u  porodicama jako dugo. Preko šara praktično možete pratiti porodične loze i istoriju familija-kaže Žaklin.

-Za razliku od persijskih ćilimova, pirotski, bugarski pa i turski su karakteristični po tome što imaju i lice i naličje, što nije slučaj sa iranskim, persijskim, jermenijskim ćilimima-kaže Žaklin za PV.

Oduševljena Smilovicom i Starom planinom

Žaklin je posebno bila oduševljena Starom planinom, gde je igrom slučaja došla sa svojim rođacima.

-Ovo je rajsko mesto, neverovatno je, pravo je uživanje biti ovde i uživati u neverovatnoj prirodi-navodi ona.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker