Sport

Ultra trail Stare planine po sedmi put okuplja planinske trkače sasvih kontinenata

Park prirode Stara planina je domaćin najveće manifestacije zaaktivan turizam u Srbiji, čuvene “Ultra klekekako su je nazvali strani takmičari u prethodnim izdanjima. Preko 30 nacija će se okupiti 31.maja gde će nebeski trkači pokazati spremnost nastazama od 130, 94, 57 i 36km.

Organizator trke, Srpska skajraning asocijacija privodi pripremekraju za 450 trkača. Poseban kuriozitet je da će na trci biti učesnika iz Urugvaja, Južne Afrike, Tunisa, Maroka, Kube, Japana ali i Australije.

Staze će ih voditi preko najviših vrhova ove planinske lepotice, Midžora, Tri čuke, Koprena, Babinog zuba, Bratkove strane ali iZavojskog jezera, kanjona Vladikine ploče i desetine vodopadapo čemu je ova planina poznata.

Na teritoriji opštine Knjaževac i Pirot, sve je spremno kako bi trka protekla bezbedno. Najviše se očekuje od našegnajpoznatijeg ultra maratonca, Jovice Spajić koji će po prvi put nastupiti i to na najdužoj trci od 130km sa 6.000m uspona.

Takođe je fokus i na Mariji Nikolov iz Bugarske koja je izabraladistance od 94km. Marija je jedna od “top deset” u svetskomkupu, uvek na postolju u okviru najveće trke na svetu oko Mon Blana.

Stara planina postaje nezaobilazni događaj u svetu planinskogtrčanja i privlači sve veći broj stranih učesnika, uživalacaaktivnog turizma, planinskih sportova i netaknutih predela. Promovišući potencijale koje ova planina nudi za avanturizam iaktivan odmor, u narednim godinama se očekuje veća poseta, rezultati se već vide.

Kao izuzetan događaj za razvoj turizma, Ultra trail Staraplanina, dobila je podršku i Ministarstva trgovine, turizma itelekomunikacija Republike Srbije, kao i Turističke organizacijeSrbije. Značaj ove manifestacije prepoznali su još i Hotel “Staraplanina” (SP Resort), kompanija Zlatiborac, Red bull, Adidas iIntersport, Mitsubiši Srbija, opština Knjaževac, Grad Pirot, TerranovaSantamed, Marnik Run, Delhaize Srbija, Srbija šume, Merino world i brend Woolona. Trku možete pratiti preko sajtamanifestacijehttps://ultrakleka.com/

Prošlogodišnji video: https://www.youtube.com/watch?v=p6ULnFJOxUA&t=2s

Dok listu trkača možete pogledati ovde: https://trka.rs/event/106/runners/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker