Lokalna samouprava

Ulična rasveta u Pirotu – Kvalitet i štednja energije

Na osnovu javno-privatnog partnerstva Pirot od prošle godine ima potpuno novu, renovranu, svaremenu uličnu rasvetu. U ovaj projekat lokalna samouprava se upustila posle opsežnih analiza koje su potvrdile da je stara rasveta veliki potrošač struje. Energetski menadžer grada Pirota, Bojan Ivković, kaže da je najpre koncipirano tehničko rešenje koje omogućava ugradnju led svetiljki i da je najefikasnije bilo da se sistem javnog osvetljenja reši putem javno-privatnog partnerstva o čemu svedoče prvi pokazatelji.

Projekat je uspešno realizovan i sada je u fazi implementacije garantovanja, počev od juna 2022. godine. Treba reći da projektom za sada nije obuhvaćen ceo sistem javnog osvetljenja, jer u selima nije došlo do obnove ulične rasvete, već je projekat ograničen na gradsko jezgro i tridesetak naselja koja gravitiraju gradu.

“Rezultati za javno-privatno partnerstvo govore da je ušteda energije za ovih sedam-osam meseci, u odnosu na referentnu 2021. godinu, negde oko 75 posto. Promenjen je i način osvetljavanja pa je bilo podosta negodovanja građana. Međutim, činjenica je da su dobro osvetljene javne površine, da je značajno smanjena potrošnje električne energije i ono, što smo za ovih nekolioko meseci trajanja ugovora videli, nema većih problema u funkcionisanju. Mesta ima da još više unapredimo sistem dodavanjem određenog broje svetiljki za osvetljavanje nekih površina koje su izuzete, i to ćemo u narednom periodu raditi. Primera radi, onaj deo sistema koji nije obuhvaćen ugovorom obuhvata oko 8 ili 9 posto ukupnog broja svetiljki, a samo taj broj ima potrošnju oko 30 posto električne energije koju plaćamo za ceo sistem” – rekao je Ivković.

Naknada privatnom partneru se obezbeđuje iz budžeta grada i iznosi oko 40 miliona dinara, pored toga grad plaća i utrošak struje. Prema sadašnjim cenama grad ukupno izdvaja oko 70 miliona dinara, i za potrošnju i za naknadu partneru. Da nije došlo do javno privatnog partnerstva, da je zadržana stara ulična rasveta, grad bi ukupno morao da izdvoji skoro 150 miliona dinara na godišnjem nivou. Ovi podaci jasno ukazuju na značaj realizacije ovog projekta, rekao je Ivković.

 

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.
Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker