Lokalna samouprava

Ukoliko izvođač probije rok slede tužbe?

Direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Kostić apelovao je danas na nadležna ministarstva i Vladu Srbije da iskoriste svoj uticaj kako bi kompanija “Putevi Užice”, koja je glavni izvođač radova na izgradnji zatvorenog bazena u Pirotu, završila ovaj projekat koji je od ne samo opštinskog već i državnog značaja u predviđenom roku, do juna ove godine. Na ovakav korak direktor Kostić odlučio se jer je nezadovoljan dinamikom izvođenja radova, iako se, kako je kazao, obaveze opštine i države prema izvođačima, u poslednje vreme izmiruju na vreme. U kompaniji “Putevi Užice” kazali su novinarima da će bazen ipak biti završen na vreme, a da će u rešavanju problema koje ima ova kompanija, ali i mnoge druge građevinske firme u Srbiji učestvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim danas sastanak treba da održi rukovodstvo ove kompanije. ACA_7300_resize

Sa ovom kompanijom probleme nemaju samo Piroćanci već i država o čemu svedoči iznenadna poseta ministarke Zorane Mihajlović gradilištu Koridora 11 kod Uba, tačnije deonici koju grade “Putevi Užice” i “Planum” iz Beograda. Tom prilikom ministarka Mihajlović je na licu mesta zatekla prazno gradilište i konstatovala da se radovi na ovoj deonici praktično uopšte ne izvode, iako bi trebalo da se uveliko radi, te da zadati rokovi neće moći da se ispoštuju. Ministarka Mihajlović najavila je tom prilikom da u buduće izvođači koji ne poštuju rokove, neće moći da dobiju poslove na izgradnji važnih infrastrukturnih objekata.

ACA_7298_resize

Slična situacija je i na gradilištu u Pirotu u naselju Senjak, gde se gradi zatvoreni plivački bazen,  značajan državni projekat koji se  zajednički finansira parama opštine Pirot i novcem iz državnog budžeta. Do sada su se rokovi za izgradnju ovog objekta, po rečima direktora Kostića, dva puta opravdano probijali, ali ako se to desi i treći put, opština i Direkcija će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da zaštiti svoje interese.

-Redovno smo plaćali izvođače, svaka situacija koja je došla na naplatu u najkraćem roku je realizovana. Izvođač još uvek ima vremena da do kraja juna završi svoje deo posla jer je ostalo još desetak posto radova i ja smatram da izvođač treba da smogne snage i završi posao jer smo i mi i država u proteklom periodu redovno izmirivali svoje obaveze. Ja apelujem na državu i ministarstvo da izvrše pritisak na izvođača kako bi on ovaj projekat završio. U protivnom iskoristićemo sva pravna sredstva da branimo interes lokalne samouprave, interes države i građana. Vrednost radova je negde oko 480 miliona dinara, a ostalo je za realizaciju negde oko 40 miliona dinara. Ostalo je samo još da se uradi fasada od alubonda, koja je već naručena i skrojena, da se urade plaže i podno grejanje oko samog bazena i nešto oko instalacija. Nema puno posla, ali nema ni vremena jer nakon završetka izgradnje preostaje nam još puno posla koji treba da uradimo poput  dobijanja upotrebnih dozvola, izrada projekta izvedenog stanja i primopredaja objekta našim sugrađanima. Ja sam siguran da, ako “Putevi Užice” završe posao do 30. juna da ćemo mi do 1. septembra imati objekat u  upotrebi-kazao je Pirotskim vestima Kostić.

ACA_7308_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

3 Comments

  1. Tako vam i treba kada ste uzeli najjevtinijeg ponuđača a ne najkvalitetnijeg.Dovoljno je bilo da se samo malo raspitate o firmi Putevi Užice pa da vidite sa kime imate posla.Drugo je pitanje koliko je tender za izgradnju bazena bio transparentan.Možda i to dođe na na neki dnevni red uskoro

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker