Lokalna samouprava

Uklanjanje divljih deponija uz pomoć države

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije raspisalo je ovih dana konkurs za projekte prevencije nelegalnog odlaganja i uklanjanja otpada, odnosno rešavanja problema divljih deponija. Tim povodom ministarstvo je uputilo poziv lokalnim samoupravama da kandiduju svoje projekte i da uz podršku države rešavaju problem na svojoj teritoriji. Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da je Pirot spreman da aplicira za sredstva, jer je po ovom pitanju grad već preduzeo konkretne mere.

Pirot je prošle godine počeo sa izradom katastra divljih deponija. Registovano je preko dvadesetak lokacija na teritoriji grada.

“Ono što je za nas važno, imamo izrađen projekat koji predviđa investiciju od petnaestak miliona dinara, ali moramo da budemo realni, s obzirom da je 80 miliona dinara namenjeno za sve lokalne samouprave u Srbiji. Mi smatrama da će naš projekat biti oko 5 miliona dinara, da za ta sredstva uspemo da uklonimo i saniramo bar neke od deponija. Mislim da ćemo uspeti, nadam se da ćemo dobiti sredstva od Ministarstva životne sredine, ali ono što je za nas važno mi imamo tri osnovna cilja. To je da identifikujemo i uklonimo deponiju, kasnije da edukujemo ljude o štetnosti ovakvih navika i treće, nažalost, jesu represivne mere. Imali smo čak u tom prvom, većem projektu i instaliranje mobilnih kamera” – izjavio je Colić.

Uklanjanje divljih deponija je samo jedna od brojnih aktivnosti u cilju unapređenja životne sredine. Već u maju, ove godine, u Pirotu bi trebalo da zaživi primarna selekcija komunalnog otpada. Građanima će se podeliti petnaestak hiljada kanti kako bi se selektovao otpad. Upravo zato neophodno je da se više pažnje posveti i javnim površinama kako ne bi dolazilo do ponovnog stvaranja divljih deponija, a u tom smislu, svakako, da je i primena odgovarajućih kaznenih mera opravdana.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker