Ostale vestiZdravlje

Udvostručen broj pregleda u Dečjem dispanzeru

Pedijatri u Dečjem dispanzeru dnevno obave i do 60 pregleda iako je normativima propisano 30 do 35. Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja objašnjava da je sa početkom školske godine znatno povećan broj dece koja dolaze na pregled ali da širenju respiratornih infekcija pogoduju i klimatski uslovi i aktuelna epidemiološka situacija. Na gužve u Dispanzeru dodatno utiču i administrativni kontakti, odnosno dolasci radi regulisanja određenih prava, što dodatno povećava rizik od šitrenja infekcija.

“Ušli smo u sezonu respiratornih infekcija kojima pogoduju  klimatski uslovi a kolektivi odnosno škole i vrtići su idealno mesto za širenje infekcija, pa ne čudi što su gužve u  Dečjem dispanzeru ovih dana velike”, kaže dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja. On savetuje da roditelji ne dovode decu na pregled ukoliko imaju blage simptome jer se na taj način dodatno povećava rizik od zaražavanja.  Njegova preporuka je, iako postoje procedure oko pravdanja izostanaka dece u vrtićima na osnovu lekarske potvrde, da se potraži rešenje u boljoj komunikaciji  između roditelja i Predškolske ustanove i na taj način zaštite deca a ujedno ne stvaraju dodatne gužve.

“Kakpaciteti su takvi kakvi jesu ali zbog velikih gužvi  koje se ponekad i bespotrebno stvaraju trpe ona deca koja su zaista bolesna sa težim simptomima”, kaže dr Ilić. On smatra da bi i komunikacija između Apoteka i Doma zdravlja trebalo da bude bolja i da lekari u svakom trenutku znaju da li lekova koje propisuju ima u apotekama, kako se ne bi dešavalo da se pacijenti dodatno vraćaju zbog promene propisanog leka i na taj način ponovo stvaraju gužve.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker