Kultura

Udruženje Ternipe predstavilo Srbiju na međunarodnom projektu za inkluziju i rodnu ravnopravnost

Udruženje građana Ternipe s ponosom je predstavljalo Srbiju na nedavno završenom međunarodnom projektu posvećenom inkluziji i rodnoj ravnopravnosti. Ovaj projekat, podržan od strane programa Erasmus +, okupio je organizacije iz Italije, Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Češke koje već dugi niz godina rade na unapređenju položaja romske i sinti zajednice.

Udruženje Ternipe aktivno je učestvovalo u projektu fokusirajući se na ključne teme poput nasilja u porodici, ranih udaja i obrazovanja-zdravlja žena u romskim zajednicama. Naši predstavnici, zajedno sa partnerima, radili su na razvoju metoda prevencije i suprotstavljanja seksizmu unutar zajednica, istovremeno podstičući svest i promovišući inkluziju osoba sa manje mogućnosti, navodi Žikica Asković, predstavnik ovog udruženja.
-Posebno ističemo da su naši predstavnici, već prvog dana posete Italiji, pružili podršku u protestnoj šetnji u susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama na kojoj je bilo više od 500 hiljada ljudi. Ova impresivna šetnja odvijala se u centru Rima i organizovana je u saradnji sa pokretom “No Una di Menos”. Ternipe je ponosno stao uz druge partnere u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama-priča Asković.
Ovaj devetomesečni projekat, koji traje od 1. juna 2023. do 29. februara 2024. godine, bio je prilika da se treneri koji rade sa mladima iz romske zajednice osnaže i obuče kako bi efikasno preneli svoje znanje o stereotipima i seksizmu u svojim zajednicama.
Zahvaljujući ovom projektu, Ternipe je uspostavilo mnogo kontakata sa budućim partnerima iz ostalih zemalja, čime su postavljeni novi temelji za buduću saradnju na temama veće inkluzije Roma. Udruženje Ternipe nastaviće da se angažuje u promociji inkluzije, rodne ravnopravnosti i borbi protiv svih oblika diskriminacije. Verujemo da su ovakvi projekti ključni za stvaranje održivih i pozitivnih promena u našem društvu, kaže Žikica Asković, iz pomenutog udruženja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker