Lokalna samouprava

Udruženje preduzetnika Pirot priredilo prijem za osvajače zlatnih medalja i pehara na Novosadskom poljoprivrednom sajmu

Opšte udruženje preduzetnika Pirot, u saradnji sa Ugovornom okružnom privrednom komorom Pirot, organizovalo je prijem za pirotske privrednike koji su osvojili najviša priznanja na oceni kvaliteta svojih proizvoda na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Generalni sekretar Opšteg udruženja preduzetnika, Veroljub Mihajlović, istakao je da su pirotski proizvođači osvojili 9 medalja, od toga 8 zlatnih i jednu srebrnu.

Poljoprivredno gazdinstvo “Manić” iz Krupca osvojilo je, u konkurenciji mleko i mlečni proizvodi, za somborsku papriku punjenu pirotskim belim sirom veliku zlatnu medalju, a za prevreli kravlji sir zlatnu medalju. U kategoriji mesa i mesnih proizvoda Predrag Stanković Mrnjak osvojio je dve zlatne medalje. Jednu zlatnu za pirotsku peglanu kobasicu, a drugu za eksperimentalni proizvod – peglanu kobasicu od mesa lososa. Radionica za preradu mesa  Agro Bašta Pirot osvojila je dve zlatne medalje, jednu za peglanu kobasicu i drugu za dimljenu pirotsku sušenicu. DGM Jelenković iz Temske, koji svoje proizvode plasira preko čuvenog Lidla, osvajač je zlatne medalje za pirotsku peglanu kobasicu i srebrne za tanku dimljenu roštiljsku kobasicu. Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra pirotske peglane kobasice, osvojio je veliku zlatnu medalju za kvalitet pirotske peglane kobasice i šampionski pehar. Treba reći i to da je Opšte udruženje preduzetnika Pirot osvojilo pehar Novosadskog sajma za izuzetan doprinos afirmaciji tradicionalnih proizvoda pirotskog kraja.

“Bilo je malo problema da sve to organizujemo posle covid-a, ali smo, kao i prošle godine tako i ove, bili uspešni na Sajmu u Novom Sadu i nadamo se da ćemo nastaviti tradiciju i biti još bolji sa većim učešćem naših proizvođača. Mi smo zaštitili pirotsku peglanu kobasicu i nadamo se da ćemo to uspeti da uradimo i na evropskom nivou. Naši proizvođači su u proteklih deset godina osvojili preko 130 medalja, od toga skoro 98 posto zlatnih medalja i velikih šampionskih pehara. To je izuzetan uspeh, jer proizvodi koje Pirot ima su veoma poštovani i cenjeni u Srbiji”- rekao je Mihajlović.

Osvajač brojnih medalja na različitim sajmovima i manifestacijama, poznati pirotski ugostitelj, Predrag Stanković Mrnjak kaže da je jako ponosan na svoj originalan proizvod peglanu kobasicu od lososa. Ovaj proizvod nije za veću proizvodnju jer bi cena za kilogram iznosila oko 120 evra, ali je zadovoljan što je dobitnik zlatne medalje, kvalitet je prepoznat i proizvodiće je samo za izuzetne prilike.

Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra “Boemska potkovica” je i ove godine osvojio šampionski pehar.

“Mogu reći da je veliko zadovoljstvo biti među najboljima na Novosadskom sajmu, a još biti proglašen za šampiona to je još veća čast i zbog toga sam veoma srećan. To je za mene i moje saradnike još jedna obaveza da se održi kvalitet i kontinuitet u proizvodnji peglane kobasice i zbog toga, pored ostalog, učestvujemo na sajmovima. Što se tiče zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice Novosadski sajam je prilika da se sretnemo sa ostalim proizvođačima koji imaju neke slične zaštićene proizvode. Mi za sada nećemo raditi peglanu kobasicu koja nosi zaštitu geografskog porekla. Videćemo, ako se promeni tržišna situacija i ako imamo finansijsku korist od toga počećemo proizvodnju, ali za sada naša odluka je ne”- izjavio je Tošić.

Dragan Jelenković, vlasnik PR “Jelenković DGM”, je kvalitetom svojih proizvoda vrlo brzo osvojio tržište, za samo četiri godine postojanja. Njegovi proizvodi su jako traženi, a treću godinu zaredom nagrađivani su na Novosadskom sajmu. Sve to pokazuje da je njegova firma na pravom putu i da će nastaviti istim tempom. On očekuje da će se tokovi proizvodnje bolje kanalisati, što bi legalnim proizvođačima donelo više koristi.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker