Lokalna samouprava

Udruženje preduzetnika jedan od najboljih promotera tradicionalne pirotske hrane, za 10 godina 116 medalja na Novosadskom sajmu

U prostorijama Ugovorne okružne privredne komore Pirot danas je organizovan svečani prijem, sa prezentacijom proizvoda, nagrađenih preduzetnika na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Veroljub Mihajlović, generalni sekretar Opšteg udruženja preduzetnika Pirot, zahvalio je predsedniku Privredne komore Pirot, dr Draganu Kostiću, na organizovanom prijemu i podršci i istakao da su pirotski  privrednici i na ovom Sajmu postigli izuzetne rezultate za tradicionalne pirotske proizvode. 

 

 

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu učestvovalo je 9 naših preduzetnika. Osvojili su 17 medalja, od toga 4 srebrne i 13 velikih zlatnih medalja, što je veliki uspeh u oceni kvaliteta. U poslednjih deset godina pirotski preduzetnici osvojili su ukupno 116 medalja. Veroljub Mihajlović smatra da je na Novosadskom sajmu na najbolji mogući način afirmisana tradicionalna hrana pirotskog kraja. Mihajlović je dobitnik priznanja za dugogodišnju saradnju sa Novosadskim sajmom, a Udruženju preduzetnika uručeno je posebno priznanje za afirmaciju tradicionalne hrane Pirota.

Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice i vlasnik Degustacionog centra “Boemska potkovica”, osvajač je medalje i Povelje za kvalitet i kontinuitet u proizvodnji peglane kobasice i očuvanje tradicionalnog srpskog brenda. On smatra da je najbitnije da se napravi vizija razvoja proizvodnje peglane kobasice u skladu sa Prvilnikom za male proizvođače koji je država usvojila. Pirotski proizvodi nadaleko su čuveni pa je nedavno usledio i poziv za izložbu u Dubaiu.

Predrag Stanković Mrnjak, jedan od proizvođača peglane kobasice i učesnik Novosadskog sajma kaže da nije lako napraviti kvalitetnu peglanu kobasicu, potrebno je mnogo truda. O izvozu treba razmišljati, ali to zahteva i veće količine proizvoda, a sirovina se nameće kao sve ozbiljniji problem.

vinarija savić pirot

Vlasnik Vinarije “Savić”, Marjan Savić, jedan je od nagrađenih na Sajmu u Novom Sadu. Sve nagrade koje su osvojili pirotski preduzetnici najbolji su dokaz da se ide u dobrom pravcu, rekao je Savić. Kvalitet proizvoda mora da bude prioritet, jer samo održanjem i podizanjem kvaliteta mogu se osvajati tržište i dobijati priznanja. Kao vlasnik registrovane vinarije nastojaće da iskoristi mogućnosti koje država pruža za razvoj vinogradarskog i vinarskog sektora. On smatra da njegova vinarija može biti podstrek za obnovu vinogradarske proizvodnje u pirotskom kraju. Svojim proizvodima može da upotpuni turističku ponudu grada Pirota, i da, pored svega u čemu se uživa, gosti koji dolaze u Pirot mogu popiti dobro, kvalitetno vino, rekao je Savić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker