Gradska hronika

Udruženje “GEA” Pirot – Prvih 10 godina u službi zaštite i unapređenja životne sredine

Udruženje za ekologiju i zaštitu životne sredine “GEA” Pirot na prigodan način obeležilo je jubilarnu, desetu, godišnjicu predanog rada u cilju zaštite i unapređenja životne sredine. Svojim saradnicima, pojedincima, ustanovama i institucijama, najzaslužnijim za uspešnu realizaciju brojnih projekata i akcija, “GEA” je uručila zahvalnice. Kako je rekao predsednik Udruženja, Aleksandar Vidanović, realizovano je 86 projekata, 5 medjunarodnih volonterskih kampova i na stotine radionica, seminara i akcija volonterskog karaktera.

Predsednik Udruženja “GEA”, Aleksandar Vidanović, kaže da je veoma zadovoljan dosadašnjim radom, jer je siguran da je Udruženje, na čijem je čelu, dalo značajan doprinos zaštiti i očuvanju životne sredine.

“Znamo da je napravljena zavidna baza volontera. Na veliko zadovoljstvo smo Pirot stavili na mapu obeležavanja nekih svetskih dana, postali smo deo Volonterskog servisa Srbije i uspeli smo da međunarodne volontere dovedemo u Pirot koji su iz našeg grada kao “ambasadori” otišli u preko 30 zemalja. Današnju svečanost i proslavu delimo sa prijateljima Udruženja koji će i dobiti zahvalnice. Mnogi su volonterski pomogli Udruženje, a dugoročno to je pomoglo da postojimo i opstanemo. Sa drugim udruženjima imamo više nego zavidnu saradnju pogotovo što smo od nedavno i članica novoformirane mreže nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine” – izjavio je Vidanović.

Ivica Veljković, predsednik MZ “Dojkinci” i jedan od dobitnika zahvalnice,  kaže da sa Udruženjem GEA ima odličnu saradnju i da su u poslednje četiri godine, uglavnom preko javnih radova, realizovali značajne poslove, poput čišćenja reke i sela. Ono što je važnije od toga, kaže Veljković, jeste podizanje svesti meštana o značaju očuvanja prirode.

Dobitnik zahvalnice je i Milan Stefanović iz PROTECTE iz Niša. On kaže da je umrežavanje organizacija između sebe i ostalih sektora, državnih institucija i medija jako važno. On je izrazio veliku zahvalnost Udruženju “GEA” na dugogodišnjoj saradnji, pretežno na polju zaštite životne sredine, projektima namenjenim mladima i slično.

Predstavnik JKP “Regionalna deponija Pirot”, Violeta Antić, je istakla da je saradnja sa Udruženjem “GEA” izuzetno dobra. Učestvovali su zajednički u različitim akcijama vezanim za zaštitu životne sredine što je i osnovni cilj Deponije i Udruženja “GEA”.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker