Gradska hronika

Udar na “sivu zonu”

Bojan Jocić, direktor Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja kazao je u subotu tokom posete Pirotskom upravnom okrugu da je samo u poslednjih šest meseci prošle godine, inspekcija rada u oko 28.000 izvršenih kontrola iz “sive zone” u legalne tokove prevela oko 40.000 radnika.

ACA_9485_resize_resize

Jocić je premijerno u Pirotu najavio da će ove godine kontrole biti još žešće i rigidnije, da će kontrole vršiti združeno inspekcija rada, tržišna inspekcija, inspektori Poreske uprave, ali i MUP-a.

-U drugoj polovini prošle godine od preko 28.000 kontrola, preduzeli smo preko 6.000 različitih mera, od toga je bilo negde oko 240 zabrana na mestu rada iz razloga apsolutne nebezbednosti rada za te ljude. Pokrenuto je oko 2.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Moram da naglasim da smo u prošloj godini se trudili da ne budemo rigidni, već preventivni. Zamislite koliko bi toga bilo da smo bili zaista toliko rigidni i striktni kao što ćemo to biti ove godine. Nažalost, podneto je i 17 krivičnih prijava zbog smrtnih povreda i povreda sa smrtnim ishodom-kazao je Jocić .

ACA_9490_resize_resize

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Dimitrije Vidanović kazao je da je borba protiv sive ekonomije jedna od najznačajnijih tema i jedan od prioriteta Vlade Srbije.
-Na tome će se poprilično raditi u toku 2015. godine. Jako je važno da se siva ekonomija svede na što manji nivo, čime će se obezbediti stabilnije punjenje državnog budžeta a i važno je da se zakoni poštuju i da budu isti prema svima. Jako mi je drago što je direktor Jocić u okviru svoje kampanje prvo posetio Pirotski okrug a u toku narednog meseca posetiće i ostala 24 okruga širom Srbije-kazao je načelnik Vidanović.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker