Obrazovanje

Učili osnovce o značaju reciklaže

Zajednički projekat KIC „Pralipe“ i OŠ“8.septembar“ „Recikliranje je lako jer školarci znaju kako“ finansiran sredstvima Lokalnog plana akcije za decu Pirota za 2020. godinu realizovan je u OŠ“ 8.septembar“ u periodu od septembra do decembra meseca 2020.

Učenici su putem predavanja koje su realizovali nastavnici biologije i geografije u starijim razredima i radionicama koje su realizovali nastavnici razredne nastave u mlađim razredima uz organizaciju koordinatora projekta Radovana Askovića naučili dosta o samom procesu reciklaže, naučili da praktično primenjuju stečeno znanje, i stekli jednu korisnu naviku- da recikliraju. Naučili su kako se štedi energija, manje zagađuje vazduh, voda, zemljište i čuva životna sredina.

Ovim projektom su obezbeđena sredstva za kupovinu reciklažnih kanti i mikroskopa. Na radionicama deca su imala prilike da vide kroz mikroskop mikroplastiku u uzorcima vode koja je nastala kao posledica raspadanja plastične ambalaže u prirodi. Problem mikroplastike i šta može da napravi svim živim bićima koja unose mikroplastiku u telo izazvao je kod dece interesovanje i nadamo se da će voditi računa o njenom odlaganju u budućnosti.
Učenici će proces reciklaže primenjivati u školi ali i dalje u svom okruženju, čuvajući prirodu za buduće generacije.

Saopštenje škole

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker