Reportaža

Učesnici ERASMUS projekta iz šest zemalja Evrope borave u Pirotu. Oduševljeni gradom, zelenilom, hranom i kulturnom baštinom!

Organizacija Digitalni Dekanteri u okviru Erazmus programa organizuje projekat SPIN IT – Circular Rural Tourism u Pirotu, u periodu od 11. do 18. maja. Na projektu koji podrazumeva sedmodnevni trening kurs, učestvuje ukupno 24 predstavnika iz Španije, Slovenije, Turske, Holandije, Portugalije i Srbije. Cilj ovog projekta je  promocija ruralnog turizma i kulturnog nasleđa širom Evrope kroz primenu pristupa cirkularne ekonomije u turizmu.

Tokom ovog trening kursa u Pirotu, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim principima cirkularne ekonomije u ruralnom turizmu, kao i značaju i mogućnostima preduzetništva u ruralnim sredinama. Tokom ovog trening kursa, učesnici će napraviti vodič sa najbitnijim smernicama, kako unaprediti i promovisati ruralni turizam i ruralno preduzetništvo. Vodič će biti kreiran na nekoliko evropskih jezika i biće dostupan svim zainteresovanim. U periodu boravka u Pirotu, učesnici su danas najpre posetili Mlekarsku školu gde su bili u prilici da se upoznaju sa procesom proizvodnje piirotskog kačkavalja. Potom su  posetili muzej, tvrđavu i upoznati se sa gradom i znamenitostima. U nedelju će biti u prilici da posete Staru planinu.  Projekat je finansiran od strane Evropske Unije.
Stefan Komadinić iz organizacije Digitalni dekanteri, kaže da u Pirotu borave učesnici iz Španije, Turske, Holandije, Slovenije, Portugalije i učesnici iz Srbije.
-Ukupno 24 ljudi koji se upoznaju sa potencijalim Pirota i Stare planine. Tema projekta je ruralni turizam. Cilj je da se pokaže da Srbije nije samo Beograd, već i gradovi poput Pirota, gde ima puno toga da se vidi, puno specijaliteta da se proba. Najbitnije je da kući odu sa dobrim iskustvima i da se vrate u budućnosti-kaže Stefan za Pirotske vesti.
Monika iz Slovenije kaže da joj je ovo prvi put da boravi u Srbiji.
-Išli smo u Mlekarsku školu, muzej, šetali gradom, sad smo na tvrđavi. Meni je lepo, dobro se jede, dobro se pije-kaže Monika.
Tijago iz Portugala, malog grada blizu Porta kaže da je u Pirot došao na poziv organizatora projekta, jer ga je zaintrigirala tema.
-Volim da upoznajem ruralne predele i da učim o ruralnom turizmu. Volim da budem povezan sa prirodom. Ovde sam došao da vidim grad, okolinu, naučim o tome kako se uspašno baviti ruralnim turizmom-kaže za Pirotske vesti Tijago.

TIJAGO IZ PORTUGALA: SVIĐA MI SE PIROT, GRAD JE PUN ZELENILA I SVUDA SE MOŽE STIĆI PEŠKE

Tijago dodaje da su mu prvi utisci o Pirotu odlični.
-Grad ima puno zelenila, posebno mi se sviđa što svuda može da se stigne peške, okružen je planinama što je poseban plus za mene lično-kaže Tijago.
Slične utiske ima i Španac Sergio.
-Želeo sam da dođem ovde jer je Španija prilično “okupirana” turistima. Želeo sam da saznam šta je to ruralni turizam. Sviđa mi se ovde jer je dosta drugačije nego kod nas, ima mnogo zelenila, što nažalost nije slučaj u delu Španije gde ja živim-kaže Serhio.
Bešra iz Turkiye kaže za Pirotske vesti da joj je ovo prvi boravak u Srbiji.
-Lepo je videti i boraviti u Pirotu. Ima mnogo zanimljivih stvari, posetili smo Mlekarsku školu gde smo videli kako se pravi pirotski sir i kačkavalj-kaže Bešra za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker