Kultura

Učenik Mlekarske škole osvojio drugo mesto na Festivalu ljubavne poezije

Na X jubilarnom festivalu ljubavne poezije „Ivan Pangarić“ u Somboru Mihajlo Đedović učenik Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ osvojio je II mesto sa autorskom pesmom „Hvala ti“. U konkurenciji 185 pesama i 33 domova iz cele Srbije, ova pesma je odlukom žirija zauzela visoko II mesto.

Inače, Festival ljubavne poezije je osmišljen kao takmičenje učenika, stanara Domova iz cele Srbije. Svake godine, krajem oktobra, održava se u Somboru i prilika je da učenici pokažu svoja dostignuća, iskažu emocije kroz stihove. Iz godine u godinu ovaj festival raste, tako da je ove godine i pristigao najveći broj radova na temu ljubavi. Na završnoj večeri u somborskom Domu učenika bili su prisutni svi učenici koji su ušli u uži izbor sa svojim mentorima. Čitajući svoje radove predstavili su se somborskoj publici.

Mihajlo Đedović učenik Mlekarske škole, je ujedno i stanar Doma pri Mlekarskoj školi, a pisanjem poezije se bavi od malih nogu. Pesmu „Hvala ti“ napisao je posebno za ovu priliku. Po rečima Mirjane Nenčić, vaspitačice u Domu učenika pri Mlekarskoj školi, koja je zadužena za vođenje literarne sekcije u domu, ovo je izuzetna nagrada koja potvrđuje da su ljubav i iskrena emocija i dalje prisutni u mladim ljudima. Milan Surlandžis, upravnik doma, koji je zadužen za poetsko – recitatorsku sekciju kaže da je Mihajlo svoje poetsko umeće pokazao i na poslednjim susretima domova učenika, “DOMIJADI” , koja je održana u Pirotu marta ove godine, gde je svojom autorskom pesmom osvojio 2. mesto u konkurenciji 14 domova iz našeg regiona. Inače, Mihajlo je pored poetkse i literarne, aktivan i u dramskoj sekciji u domu.

ХВАЛА ТИ

Хвала ти, што ми рукама кидаш окове

које ми је прошлост ставила.

Хвала ти, за оно насмејано лице

које је било мокро од кише суза које су се њиме сливале.

Хвала ти, што сам због тебе птица којој више нису

сломљена крила.

Хвала ти, за сваки загрљај,

за сваку сузу која ми се са лица слила,

коју је твоја кожа као сува земља кишу упила.

Хвала ти и за оно „Добро јутро“,

ујутру у пола осам,

Хвала ти, јер због тебе ја знам ко сам.

 

 

​​​​​Ђедовић Михајло

4. разред – Млекарска школа са домом ученика „Др Обрен Пејић“ у Пироту

 

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker