Obrazovanje

Učenici Tehničke škole, sa svojom učeničkom kompanijom “Agrotemp” u finalu nacionalnog takmičenja u preduzetništvu

Na regionalnom takmičenju iz preduzetništva u organizaciji “Dostignuća mladih u Srbiji”, koje je održano 2. marta u Nišu, Tehničku školu iz Pirota predstavljala su dva tima: SenseGuard i Agrotemp.

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da se prema konačnim rezultatima, učenička kompanija Agrotemp plasirala u finale i predstavljaće Tehničku školu i naš grad na nacionalnom takmičenju koje će se održati u maju, saopštili su iz ove škole.

-Članovi Agrotemp kompanije su učenici trećeg razreda obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija: Milica Krstić, Relja Sokolov, Stefan Tošić i Nemanja Mitov. Agrotemp se bavi modernizacijom plastenika, odnosno proizvodnjom sistema za regulisanje temperature, vlažnosti vazduha i automatskog navodnjavanja. Proizvodi su povezani sa Internet of Things (IoT) tehnologijom i funkcionišu na sledeći načn: senzori ugrađeni u plastenik prate parametre kao što su temperatura i vlažnost vazduha, a prikupljeni podaci se prenose u web aplikaciju. Korisnici mogu lako da pristupe aplikaciji preko interneta i vide stvarno vreme i prošle podatke o uslovima u svom plasteniku, kao i da upravljaju sistemom za regulisanje temperature i navodnjavanja. Iako nisu ostvarili dalji plasman, tim SenseGuard je privukao pažnju posetilaca.

Članovi učeničke kompanija SenseGuard su Ana Jovanović, Anđela Živković, Milan Stojanović, Aleksandar Panić i Mladen Ristić, maturanti obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija. Opis poslovanja kompanije SenseGuard je modernizacija kontrole pristupa objektima pomoću pametne brave. Proizvod se sastoji od RF skenera koji skenira kartice i proverava bazu podataka. Takođe sadrži i displej na kome piše da li je ulaz dozvoljen ili ne. Pored RFID kartice, pristup može da se obezbedi i uz pomoć biometrije. Na samim vratima se nalazi i skener otisaka prstiju kojim se otvaraju vrata ako je korisnik registrovan u bazi podataka i ako se poklapa otisak. Aplikacija pokazuje podatke o korisniku čija je kartica skenirana, dok se na serveru nalazi i baza podataka u kojoj se nalaze informacije o korisnicima i njihovim interakcijama sa skenerom. Zahvaljujemo se našim prijateljima, kompaniji Tigar Tyres, koja je svojom donacijom i ove godine omogućila predstavljanje učeničkih kompanija tokom sajma i biznis mentoru Jovani Trifunović iz NCR kompanije. Mentori učenika su Sanja Rančić, nastavnik ekonomske grupe predmeta i Bojan Ćirić, nastavnik stručnih predmeta iz oblasti elektrotehnike-kažu u Tehničkoj školi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker